Trädgårdens rum

 

 

Är trädgården svaret på en massa längtan vi knappast ens kan identifiera? Är det en längtan efter stillheten i en alltmer hetsig tillvaro, längtan efter tystnaden och de naturliga ljuden? I en nyutkommen bok funderar författarna runt varför intresset och behovet av trädgårdar ökar alltmer.

 

Trädgården blir en plats natur vi bestämmer över, inga gifter, en biologiskt mångfald och inga fällda träd utan trädgårdsinnehavarens tillstånd. Jorden står för en trygghet. I många kulturer har man kallat jorden ”Moder jord”. Tänk att peta ner ett millimeterstort frö och resultatet blir en stor vacker komplicerad blomma.

 

Men inte ens vi trädgårdsälskare är eniga, det berättar författarna Heidi Palmgren trädgårdsdesigner och ägare av Löddeköpinges plantskola, och Christel Kvant, journalist på Femina med trädgård som specialitet. Det visade sig att under författandets gång fanns  det flera meningsskiljaktligheter mellan författarna som de också redovisar i boken.

 

Själv en plottrare får jag här veta att det är viktigt med struktur. Heidi Palmgren ger rådet att ”strukturera, gruppera, minimera”. Bakom allt det romantiska och vildvuxna finns en struktur, författarna vill med boken ge oss en vägledning, men påpekar samtidigt att varje trädgård är en personlig skapelse. Män och kvinnor skapar till exempel olika trädgårdar.

 

Läsaren får förslag till hur man ska strukturera sin trädgård utifrån tomtens storlek, husets förhållande till tomten, om trädgården ligger i en glänta eller ute på öppna fältet. Struktur är ett ord som ofta återkommer i boken. Det blir ändå inte något som känns stramt eller uppstyltat, tvärt om, idéerna  är fantasifulla, charmiga, vildvuxna och romantiska. Texten i boken är stundtals poetisk t.ex. om hösten: ”Vindarna leker med de lättrörliga höstlöven; sopar in dem i virvelns tillfälliga ordning för att strax nyckfullt ångra sig och sprida ut dem igen.” Bilderna är många och förföriskt vackra. Visar att även vinterträdgården har en oerhörd skönhet. Trollhasselns hängen och kvistar infrusna i glänsande is. Kvarglömda växter i krukor blir snöskulpturer att njuta av. Stillheten i en trädgård en vintermorgon. Sidensvansarna som hänger i rönnbärsklasarna. En trädgård finns hela året.

 

Avslutar med Ellen Biddle Shipmans  ord: ”En plantering, hur vacker den än må vara, är inte en trädgård. En trädgård måste vara inramad, omsluten, annars är den bara ett stycke odlad mark”. Jag inser efter läsningen av boken att jag bara har ett stycke odlad mark.

 

Trädgårdens rum – Christel Kvant och Heidi Palmgren (Prisma 1999 ISBN 91-518-3476-6)

 

Carin Forssell (Norra Västerbotten –99)

 

Tillbaka till boksidan

Till Carins bilder

Till startsidan