När Kalsjon Boman själv fångades på band

 

 

Kalsjon själv

På skivan Kalsjon Bomans onga berättade hans då tre levande barn Alexander, Ingemar och Sigvard om sin uppväxt. Pappa Kalsjon spelade, liksom sin far och alla hans barn, gärna musik av allehanda slag, det visste vi. Eskil hade träffat honom. Ingen av oss hade hört honom sjunga, men vi hade hört talas om en bandinspelning ...

I början av 1960-talet jobbade Sigvard Boman i Luleå där han tryckte Norr­skensflamman och reparerade persienner. En gång när han var hemma i Gård­kläppen, hade han med sig sin Grundig rullband­spelare, och spelade in pappan när han sjöng en av sina många visor direkt ur minnet. Sigvard kompade på gitarr och Alexander på cittra. Men bandet försvann, och hittades först efter Sigvards död i maj 2006. Hur det gick till hörs på spår 2. Tyvärr är nästan allt prat mellan låtarna bort­klippt, så vem som spelar och vilken låt det är framgår bara undan­tagsvis. Just inspelningen med Kalsjon är den enda som var gjort i stereo!

På samma band hittade vi fler låtar med Sigvard, Alexander, Ingemar och John Boman, varvat med inspelningar från radion. Där finns även en unik inspelning av Uno Lindström, kallad Lapp­lands Paganini, då ännu i sin krafts dagar, fragment av ett skilling­tryck och en riktigt svängig springvals (lyssna på den här som Real Audio (mindre fil) eller här som mp3 (större fil, bättre kvalitet)).

Vi tog med oss låtarna till Alexander och Vasti Boman i oktober 2006 för kommentarer. Helt enkelt var det inte - det är inte lätt att känna igen alla inblandade nästan 50 år efteråt, avlyss­nade med en enkel cd-spelare, och nästan utan mellansnack. Men nu tror vi att vi har ganska bra koll på vilka som hörs. Den brasa som tänds i bak­grunden och ger en del knaster ifrån sig brinner i om inte samma spis så i alla fall i samma kök som den eld Torgny Lindgren sakta låter falna. Historiens vingslag.

Av Anita Boman fick vi låna en kassett med två sånger med musik och text av Ingemar, som vi också tog med tillsammans med en tekniskt sämre men musikaliskt fin version av den ena melodin sjungen av Annelie Boman, son­hustru till Alexander. Ingemar och Sigvard kompar och vi tyckte den platsade också.

 

Teknik: Originalin­spelning­arna från rull- och kassett­band är redigerade och (i regel varsamt) ”tvättade” via dator av Ulf Torstensson. I några fall var originalen så fulla av brus och brum att en riktig knäskurning blev nödvändig. De nutida kommentarerna är digitalt inspelade med en Canon digital­kamera, teknikens under! På skivan finns förutom det vanliga cd-ljudet även ett dataspår med bilder från bröderna Bomans album, några små filmer och alla spår från förra skivan i Mp3-format.

2015 avled Alexander, den sista av Kalsjon Bomans barn.

2016 inser jag att hastigheten på nätet och storleken på mitt hemsidesutrymme numera gör det möjligt att lägga ut hela produktionen för nedladdning (som relativt hårt komprimerad mp3), så här finns hela skivan att hämta inklusive omslag och inlaga. Mp3-filerna från förra skivan finns separat att hämta på sidan Kalsjon Bomans onga.

Kalsjon själv (26 Mb)

Datafilerna (26 Mb) med ett PowerPoint-bildspel inklusive några filmer och alla bilderna (+ några bonus) som jpg.

Till startsidan