Att skända en Nalle

 

 

Vid sidan av mycket viktigare saker pågår i bl.a. Norran ett kulturmord. Att AA Milnes ättlingar sålt rättigheterna till klassikern Nalle Puh är deras sak (CR Milne lär ha varit utled på att bära rollen som Christopher Robin livet ut). Men jag begriper inte varför någon köper Walt Disneys tolkning av Nalle Puh.

 

Den nyskapade tecknade versionen, som bl.a. finns på denna tidnings seriesida, är inget annat än en mental våldtäkt på en liten underfundig björn. Man har, som så många gånger tidigare, stulit karaktärernas utseende men förstår inte att förvalta dem. Så för dagens unga (och äldre?) serieläsare framstår Nalle Puh som en idiot, Nasse som en besserwisser, Ior som en åsna och Tiger som en lam kopia av Hobbe.

 

Det enda serieskaparen verkar ha gemensamt med AA Milnes Nalle Puh är en mycket liten hjärna. Om jag visste hur man skulle kunna bojkotta en seriesida skulle jag uppmana till det. Jag förslår att Norran snarast byter ut serien. Det finns intelligenta – och roliga – alternativ. För den som är intresserad av Nalle Puh rekommenderar jag böckerna.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbottens kultursida december 2001)

 

Åter till startsidan