Virvla är en folkdansgrupp bestående av tre dansare och tre musiker. Även om polskorna är grunden gör man även utfärder mot andra folkliga danser flamenco och tango. Musikerna är inga mindre än Björn Tollin och Hållbus Totte Mattson ur bl.a. Hedningarna och Ola Bäckström, känd bl.a. från Swåp.

 

På skivan BOOT gör de en imponerande uppvisning som minsann står på egna ben utan dansarnas visuella inflytande. Även om Björn Tollins slagverk och samplingar är basen och Ola Bäckströms fioler kryddan är det Totte Mattsons spel jag blir mest förtjust i. Jag tycker han hamnat lite i skymundan i Hedningarna, men här släpps han fram i några mycket fina stycken på barockluta. Kunde ha varit Dowland.

 

Hela skivan präglas av dynamik, dröm omväxlar med dramatik och musikaliteten är enastående. Som bonus finns två videospår i mpeg-format, så den som har dator även kan se dansarna virvla. Fast första spåret är bildmässigt väl sönderhackat på slutet, det är väl MTV som smittat. Och som sagt, musiken klarar sig på egna ben. En värdig kandidat till årets Grammis i folkmusik.

 

BOOT – Virvla (Silence SRCD 4747). Ola Bäckström: viola d’amore, bouzouki, 12-strängad gitarr. Hållbus Totte Mattson: barockluta, mandora, låtluta, hummel. Björn Tollin: tamburin, bastrumma, slagverk.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –00)