Världens minsta totalorkester har gjort det igen. En ny skiva alltså. Fliflet/Hamre är svåra att beskriva. Men om ni tänker er en mexikansk dragspelsballad av Flaco Jimenez spelad på dragspel och trummor (=totalorkestern) med förstärkning av steel-guitar, i polka-, 7:8- och 9:8-takt med ett makedonsk-zigenskt tvåstämmigt trumpetriff på kazoo kanske det går att föreställa sig. Rörigt? Inte särskilt. Låter rätt självklart faktiskt.

 

Det är väl det som är Fliflet/Hamres styrka, att kunna göra helt omöjliga kombinationer utan att det låter konstigt. Nyckeln till det hela är dragspelar Fliflets vänsterhand, där dragspelsbasen, förstärkt av en kontaktmikrofon, frammanar de mest fantastiska rytmer samtidigt som röst och högerhand sjunger och spelar något helt annat. I italienska partisansången Bella Ciao ligger vänsterhanden i ett mördande tempo medan han sjunger den vackra visan så långsamt, så långsamt.

 

När sångerskan Kari Bremnes sjunger den vackra Berg og Båre kompar Ole Hamre på fiskredskap och en tom konservburk av märket ”Kari fiskeboller”. Avslutande Shalom Alechem, med solo på leksakspiano är bland det vackraste jag hört. Gabriole är gruppens tredje skiva. De andra är minst lika bra men denna är lättast att få tag på. Rekommenderas.

 

Fliflet/Hamre: Gabriole (Lahrmsteiner Elite LAHRM 1814/Amigo). Gabriel Fliflet: dragspel, sång, leksakspiano, Ole Hamre: slagverk.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –00)