Serietecknarens stenkakor 

Den amerikanske undergroundtecknaren Robert Crumb, mannen bakom serier som Fritz the Cat, Mr Natural och Zap Comix, har hela livet samlat på skivor, inte minst stenkakor. Nu har han i ett märkligt samarbete med Lundaförlaget Bakhåll gett ut en samlingsskiva med 24 stycken 78-varvare från hela världen, inspelade mellan 1927-1940.

 

Givetvis har han själv ritat omslaget, ett konstverk i sig i typisk Crumb-stil, med handskrivna kommentarer. Han beskriver t.ex. hur han hittade en av skivorna på en fransk loppmarknad i Montreuil: I en skräplåda känner han igen ett etui för stenkakor innehållande franska accordeon-inspelningar men också en mer svårdefinierad platta på ett språk han inte känner igen. Det visar sig efter lite efterforskning vara en inspelning från Madagaskar från 1930. Jodå, den är med på cd:n.

 

Urvalet är gjort efter lustprincipen – Crumb har helt enkelt valt ut låtar han av olika skäl gillar pga. stämning eller atmosfär – men nog anas en ambition att få med en massa olika sorters musik också. Här hittas sida vid sida ett reel-band från Canada, svensk Kinnekulleschottis (inspelad i Chicago), sydafrikansk rumba, ungersk zigenarmusik, maorisång från Nya Zeeland och mycket annat spännande.

 

Titelmelodin Gay life in Dikanka är inspelad av en ukrainsk orkester i en tid då gay fortfarande betydde glad. Påfallande många av de etniska inspelningarna är gjorda i USA, men det gör inget då det här var långt före den stora strömlinjeformningen. I den tidens direktöverföring via tratt till vax finns, med Crumbs ord, en direkthet och närvaro som är rena motsatsen till dagens musikprodukter.

 

Tekniskt är kvaliteten varierande, från riktigt bra till uselt. Ett lysande nummer med den ungerske visselvirtuosen Codolban brusar som ett vattenfall trots avancerad teknik vid överföringen till digitalformatet. Musikaliskt är det bara att hålla med Robert Crumb när han menar att dessa gamla spår ibland ger intryck av magisk kraft. Min inställning till gamla stenkakor på auktioner och loppis har förändrats för alltid.

 

Gay life in Dikanka – Samlingsskiva 78-varvare av Robert Crumb (Bakhåll BAKCD0029)

 

Ulf Torstensson (Lira & Kuluren –00)

Till startsidan

Till recensions-index