På sin nya skiva spelar Dan Gisen Malmqvist musik han skrivit för teater och film som är en njutning att höra även utanför sitt sammanhang.

 

Gisen har ett förflutet som medlem i folkmusikaliska frifräsargrupper som Filarfolket och Avadå band. Han är uppväxt i Malmö med bl.a. Ale Möller som kompis, och första låten är också mycket Möllersk. Men nu för tiden är det film och teatermusik han ägnar sig mest åt.

 

På Eldringen visar han smakprov på musik från två pjäser, Eldringen och Romeo & Julia, samt filmen Gå på vatten. Jag tycker ibland att teatermusik kan bli väl programmatisk och svår att ta till sig lösryckt från sin handling i pjäsen, men här är det inget problem. Musiken lever sitt eget liv.

 

Det mesta är stillsamt, stämningsfullt och oerhört vackert. Särskilt tycker jag om ett par stycken ur titelpjäsen med Börje Sandqvists gitarr i botten med cello och nyckelharpa som komplement till Gisens klarinett på melodistämman. Helt enkelt gudomligt.

 

 

Dan Gisen Malmqvist – Eldringen (Xource XOUCD 128).

 

Gisen Malmqvist: klarinetter, flöjter, sopransax, synt, lauda, piano; Mats Edén: viola d’amore; Lars Holm: accordion; Börje Sandqvist: gitarr; Jens Ulvsand: gitarr, bouzouki; Per Melin: trummor; Staffan Kåge: bas; Petra Kvist: fiol; Hanna Tibell: fiol, viola d’amore; Karin Sandén-Berg: cello; Göran Skytte: flöjter; Karin Wallin: nyckelharpa; Martin Landgren: piano.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –00)