Stålmormor Malvina Reynolds är i Sverige mera känd för sina sånger än som person. Många minns låtar som Little Boxes, What have they done to the rain som sjöngs av Pete Seeger, Joan Baez m.fl. på –60-70-talen.

 

Författaren till dessa sånger föddes 1900 av judiska immigranter i San Francisco och var aktiv på barrikaderna och på scenen ända fram till sin död 1978.  I Sverige översatt och tolkad bl.a. av Jan Hammarlund gisslade denna blandning av Sara Lidman och Patti Smith överhet, manssamhälle och alla sorters orättvisor. Nu har hennes egna versioner av 23 klassiker för första gången släppts på cd med ett omfattande texthäfte med bakgrund till låtarna. Tyvärr medföljer inte själva texterna men de finns att hämta hem på internet på www.sisterschoice.com.

 

Skivtiteln kommer från hennes förmåga att lägga örat mot jorden och höra vad som var på gång i samhället. Hennes inspiration kunde komma såväl från ett utslag i högsta domstolen som från en tidningsnotis om en mus som lamslog en datacentral. Rösten är inte så vacker som budskapet den framför, men nog har den känsla och kraft. De mest countrybetonade låtarna visar sig vara inspelade i Finland. Men det är inte musiken som imponerar mest utan hennes vassa samhällskritik som håller än i dag!

 

Malvina Reynolds – Ear to the Ground - Smithsonian Folkways Recordings/MNW. Samlingsskiva från 4 Lp inspelade 1960-78

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –00)