Låter namnet Anders Norudde främmande? Han hade tidigare efternamnet Stake och är en av medlemmarna i Hedningarna. Nu har han släppt sin första soloskiva.

 

På senare tid har medlemmarna i Hedningarna uppträtt var för sig med andra konstellationer. När nu Anders Norudde framträder solo blir det uppenbart hur mycket det är hans säckpipor, och inte minst moraharpan som står för Hedningarnas speciella sound. På 26 spår har han fyllt skivan till brädden med gammal och egenkomponerad musik, ibland med stöd av vännen Freddy Fredriksson (båda är medlemmar i Blå Bergens borduner).

 

Mycket av musiken har en ålderdomlig prägel och jag associerar till gamla spelmansdokumentationer på band och vaxrulle – fast om man på dem ibland är osäker på om spelmannen spelar falskt eller om det är kvartstoner, behöver man aldrig tvivla på Norudde. Det är mycket säkert, och kvartstonerna sitter exakt där de ska.

 

Man ska nog vara intresserad av gammeldags folktoner och bordun för att fullt ut uppskatta denna cd. Den är inte insmickrande, inte särskilt dansant. Långt från listorna men yppersta kvalitet.

 

Faktaruta: Anders Norudde – Kan själv (Drone DROCD 020)  Anders Norudde, säckpipa, moraharpa, fiol, bambu- och sälgflöjter. Göran ”Freddy” Fredriksson, bouzouki, gitarr.

 

Ulf Torstenson (Norra Västerbotten –00)