Slagverkaren Miguel Castro kommer från Dominikanska republiken. Det märks dock inte mycket på denna skiva som snarare är en världsresa i rytmer.

 

Castro står själv för majoriteten av instrumenten, från klassisk orkesterpuka och marimba till steel-pans och japansk Taikotrumma. Han t.o.m. spelar på vatten enligt afrikansk pygmétradition och när det inte räcker tar han till vad han kallar ”body-percussion” i en rolig låt spelad på den egna kroppen, bord, element, stolar till grundrytmen av en köksklocka.

 

Riktigt hur mycket han själv spelar, och när de sex medmusikanterna kompletterar är svårt att höra, vilket är ett gott betyg till inspelningen. Egna kompositioner varvas med Pambiche från hemlandet och klassiker som Chatjaturjans Sabeldans och El Condor Pasa i egna och spännande slagverksversioner. Skotska Amazing Grace, med säckpipor och afrikanska trummor i 5:4-takt hamnar på min favoritlista över härliga stilbrott.

 

Skivans musikaliska bredd är samtidigt på ett vis dess svaghet. Vad älskar denne man egentligen, vad är hans passion? Svaret är nog enkelt – allt som går att slå en rytm på.

 

Miguel Castro - Percussion of the World (ARC music EUCD 1526/Import)

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –00)