Det svenska skivbolaget Giga har konsekvent satsat på svensk traditionell folkmusik, ofta men inte alltid från Dalarna. Med Rågången har de nu hunnit fram till nr 50 i sin ambitiösa utgivning.

 

Rättviksspelmannen Pers Hans Olsson har redan hunnit ge ut tre skivor på Giga. På denna den fjärde har han hjälp av några musikvänner. De spelar ungefär hälften egna och resten lånade låtar.

 

Genom att han valt tre olika medspelare, en i taget, blir det en viss variation i de annars lite enformiga en-två-fiols-arrangemangen. Med Leif Göras blir det samspel, som vore det en enda musikant. Med Stig Ivars låter det brett som ett litet spelmanslag. Per Gudmundsson spelar motspänstigt, det blir lite tyngre att höra men också mer spännande. Helt OK för den som står ut med 24 rena fiolspår på raken.

 

 

Rågången (Giga GCD 50). Pers Hans Olsson med Leif Göras, Stig Ivars och Per Gudmundsson, fiol.

 

 

Nummer 49 på Gigas lista består av en trio med rötter i Småland och Östergötland. De spelar i regel 1-2 fioler med komp av cittra och eller dragspel. Som titeln antyder är det här en grupp som satsat mycket på att spela till dans.

 

Mikaelidansen är en helt underbar skiva, lätt, rytmisk, rolig, inte minst för Erik Pekkaris intelligenta och personliga komp på cittra och durspel. En njutare både för den som vill dansa och den som bara vill lyssna. Fast det sistnämnda blir svårt, det spritter i benen.

 

 

 

Mikaelidansen (Giga GCD 49). Pelle Björnlert, Bengt Löfberg, fioler; Erik Pekkari, cittra, tvåradigt durspel, fiol.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –00)