Sångerskorna Py Kollberg och Anna-Karin Hellman har tidigare omnämnts i Norran som medlemmar i den folkliga Ume-sånggruppen Sju sorter som gav ut en cd i fjol. Tillsammans bildar de duon Tviller. De har vid en 10p-distanskurs i Folkmusik i Norden dokumenterat en resa i flerstämmig folklig sång genom häftet ”Sjunger sjunger med stor fröjd” under handledning av Susanne Rosenberg och Magnus Gustafsson. Tanken var att fördjupa sig i de flerstämmiga folkliga traditioner som finns och se vad de kan ge vår egen sång idag.

 

Genom att börja med stämsång från andra traditioner försökte de KÄNNA hur det är att sjunga på olika vis. Sedan tog de hem det till Sverige, till våra egna svenska sånger, mer eller mindre inspirerade av det de hört och sjungit. På 11 sidor + noter + 5-låtars mini-cd berättar de om upptäckarglädje och vedermödor. Skivan illustrerar med exempel från Bulgarien, Hebriderna och inte minst egna svenska arrangemang olika typer av flerstämmighet – bordun, ostinato, växelsång mm. Mer information och (delvis) möjlighet att höra tre av låtarna fanns när detta först skrevs via Pys hemsida men den verkar ha försvunnit senare.

 

Tviller hördes på festivalen Vintervisa i Umeå 00-02-08 med ett program med Västerbottensvisor i egna arrangemang och på Umeå folkmusikfestival 00-02-26.

 

Sjunger sjunger med stor fröjd – Musikhögskolan i Stockholm

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten och Lira –99)