Urkult 2000 – en Kravmärkt folkfest

 

I Näsåker vid Nämforsen, ca 4 mil uppströms Sollefteå, bor normalt drygt 600 personer. Första helgen i augusti ser det dock helt annorlunda ut. Då fylls bygden av människor som alla kommer för att delta i folkfesten Urkult, som i år som första festival blivit Kravmärkt.

 

Ett så här stort arrangemang med kanske 4 000 besökande påverkar förstås hela bygden – de två butikerna får fylla dagskassan, kyrkan har konserter, skolan blir masslogi. Till och med vid svartcampingen nere vid älven har ungdomsföreningen Ungkult ordnat militärtält för billig övernattning. Och även årets Urkult, den sjätte i ordningen, blev den folkfest man satsat på.

 

Lust och glädje

För de vuxna var det förstås musiken som lockade. Vi äldre drogs nog mest mot blues och världsmusik. De yngsta fick se eldslukare och clowner. En del något större gjorde sig smärre förmögenheter på att plocka tomglas och burkar (jo det slängs en del även runt en Kravmärkt festival). Men den största, och som jag uppfattar det, växande skaran var ungdomar som var där på egen hand för att lyssna och dansa sig varma i den kyliga augustinatten. För det här är en festival fylld av lust och glädje. Som en kringresande försäljare sa – Det här är den enda festival jag kan ta med hela familjen till.

 

Taj Mahal

Årets största dragplåster var amerikanske bluesgiganten Taj Mahal, som i år hade med sig gruppen the Hula Blues från Hawaii. De spelar sin egen sorts blues, med inslag av såväl steel-guitar som ukulele (i tre olika storlekar). Det märks att arrangörsgrupperna har näsa för blues, varje år gör man flera små och stora fynd. I år märktes unge Matti Norlin från Hoting som med en mycket kompetent kompgrupp visade upp en personlig stil.

 

Totalorkester

Ungdomarnas största favorit var nog Urga, cirkus Cirkörs egen grupp, som andra året i rad fick dansgolvet att koka. Burträsks folkrockare Wynja gjorde en uppskattad spelning som visade att det inte bara är lokalpatrioter som gillar dem. Ett annat ungt gäng i liknande stil var norska Gåte. Synd att kontakten med det norska musiklivet annars är så dåligt, det finns mycket intressanta grupper i vårt grannland. Jag har tidigare skrivit om Fliflet/Hamre som kallar sig ”världens minsta totalorkester”. I år var de på Urkult och bevisade att det faktiskt går att spela vad som helst på bara trummor och dragspel (bilden tv.). Med en blandning av finstämt lyriska låtar, humor och dundrande transsylvansk långtradarmusik i femtakt vann de publikens hjärta.

 

Dansextas

Urban Turban är en märklig grupp med Peter Bryngelsson som centralfigur. Deras mycket personliga stil gör sig klart bättre live än på skiva. Programmet var välfyllt och utan egentliga bottennapp. Och utanför det hände också spännande saker som när trumkursen fyllde natten med afrikanska rytmer och extatisk dans, eller polskedansen på danslogen som inte tog slut förrän natten blivit dag. Mellan varven kunde man äta miljömärkt mat och källsortera avfallet eller besöka de urinseparerade toaletterna. Och regnet höll sig borta ända till söndagen.

 

Fler bilder från Urkult

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –00)