Himmelsk blues

 

 

Många är kallade, men få är det förunnat att få till en riktig blueskänsla på skiva. Svenska Baba blues hör till undantagen.

Lika ofta som jag älskar blues live, blir jag uttråkad när jag hör den på skiva. Utan synintrycken av svett och utlevelse irriterar jag mig på den ofta statiska ramen. Men den här gruppen har lyckats förmedla känslan ända fram. Deras fjärde skiva Blues is a rainbow har smak av live, med bakgrundssnack och förstärkarbrus, lukt av Muddy Waters, Dire Straits och Nick Cave. Balladen Fishermen låter Springsteen (om man kan tänka sig honom i havsmiljö), med Roland Keijser i rollen som big man Clemmons.

 

Gruppens kärna är två man som specialiserat sig på blues i liten sättning. Tidigare skivor har varit mer sparsmakade med huvudsakligen egna svenska texter. På den här plattan, som är engelskspråkig, har de lånat en del låtar från USA, kryddat extra med lite dubbningar så att de ibland tillåtit sig ha med både flera gitarrer, sång, munspel och trummor. På några spår dessutom gäster på hammondorgel, bas och sax. Tillsammans tar de bluesen till himmelska höjder. This is a rainbow.

 

Baba Blues: EXCAVATIONS: blues is a rainbow (Rub-A-Dub RUBCD 18 / MNW). Richard Danielsson: sång, gitarr, munspel, Clas Gustavsson: gitarr, trummor; gäster: Brynn Settels: hammondorgel, Roland Keijser: saxofon, Rock-Ove: elbas.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2001)

 

Tidigare skivor:

Fishermen (Rub-A-Dub BBCD-01) 1991

Kompassernas män (Rub-A-Dub SUB-1) 1993

Den rasande balansen (Rub-A-Dub SUBCD02) 1997

Epost: babablues@swipnet.se