I början av -90-talet möttes den finska dragspelsdrottningen Maria Kalaniemi och den svenske spelmannen Sven Rosengren på Sibeliusakademin i Helsingfors, och musik uppstod.

 

Marias försök att improvisera andrastämmor på svenskt manér, fast på ackordeon*, fungerade utmärkt och lockade till fortsatt musikaliskt samarbete.

 

Duons första gemensamma skiva Luftstråk har höjts till skyarna av kritikerna. Och det är briljant musik som spelas. Men jag har lite svårt för melodierna. Det blir lite för mycket drillar och för lite melodi för min smak. Ahlbäcks bakgrund i krokiga Gästriklandslåtar skiner igenom starkt.

 

Bäst blir det när de två har med sig vännerna Susanne Rosenberg och, framför allt, Johan Hedin, som verkar lyfta all musik han deltar i med sin nyckelharpa. Men även titelmelodin Luftstråk (liksom de flesta låtarna komponerad av Ahlbäck) har ett förtrollat skimmer över sig.

 

Maria Kalaniemi & Sven Ahlbäck – Ilmajusi – Luftstråk (Amigo CD745). Maria Kalaniemi: ackordeon, Sven Ahlbäck: fiol. Gäster: Johan Hedin: nyckelharpor, Susanne Rosenberg: sång.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2001)

 

* (Ackordeon är en typ av dragspel där man i vänsterhandens tangenter har enskilda toner (melodibas), och inte färdiga ackord, mer avancerat sålunda.)