Miljömedveten musik

 

Tyska skivbolaget Winter & Winter är miljömedvetna i flera bemärkelser. Deras skivomslag, de vackraste jag sett, är helt i pappersmaterial, och skulle – Gud förbjude – funka bra i komposten. I en serie audiofilmer, som man själv kallar det, har man beskrivit miljön i form ljud och musik i Venedig, Paris, New York m.fl. ¡Tango Vivo! från Buenos Aires tyckte jag var påfrestande med en alltför levande miljö med upptag av sången via PA-anläggningen och mycket publiksorl. Cuaderos de la Habana är en box som på 5 cd beskriver Kubas huvudstad på samma vis. Nu har man gett ut ett kondensat, enkel-cdn El último paraíso, med musik från den större boxen men även en del nytt mycket bra material, bl.a. med Dúo Enigma och debutanterna Trio Enserie. Först blir jag åter irriterad på gatuljud och bakgrundssorl, sedan blir jag glad och njuter. Här fungerar ljudblandningen just som stämningsskapare, och den varma och äkta musiken lyfts fram.

 

El último paraíso – La Habana, Cuba (Basic edition Winter & Winter 910 064-2). Medverkande: La Cantoría Corallo, Trio Tesis, Dúo Cachibache, Frank Emilio Flynn, Cuarteto Fénix, Trio Enserie, Qrquesta Sublime, Duo Enigma, Roxana Bríngues y Manuel Suárez Silva.

 

Ulf Torstensson (Lira 2001)

 

 

(Fast jag vet att det inte går fram särskilt bra i bild kan jag inte låta bli att visa insidan av skivan, med den speciella skivhållaren i kartong, och det vackra häftet med bilder och textinformation. Dessa omslag måste ses och framför allt kännas i handen.)

 

 

 Ännu en Acoustic movie kom hösten 2001 – Orient Express.