Irländskt på Urkraft

 

Urkrafts kvälls-verksamhet har varierat avsevärt i omfattning och tidvis legat nere. Nu har man tänkt prova med musikaftnar under parollen: mycket trångt, bra musik, fri entré. Först ut i onsdags var Pettersson & Fredriksson samt Quilty.

 

De här musikanterna är för närvarande ute på en miniturné i Västerbotten, arrangerad av Botnia musik, f.d. Länsmusiken. Pettersson & Fredriksson, eller Daniel & Daniel som de kallas under just denna turné, torde vara välbekanta åtminstone för de folkmusikintresserade i Skellefteå. Som en del i sitt folkmusikprojekt agerade de ”för-band” på nyckelharpa och mandola.

 

Quilty, fr. vä Esbjörn Hazelius, fiol, Dag Westling, banjo, Gideon Andersson, bodhran.

 

Och det är svensk folkmusik, ja till och med mest västerbottnisk folkmusik som presenteras – men utan överdriven respekt för vad traditionen bjuder. Nej, de sätter sin egen prägel på låtarna, vilket gör att de känns aktuella och levande, men utan att tappa sitt ursprung. Just så tror jag de gamla spelmännen och kompositörerna skulle ha velat att det blev.

 

Quilty är en trio som också spelar traditionsmusik, men här är det Irland som gett inspiration (nå, även lite skotska toner hördes). Gideon Andersson och Dag Westling har spelat irländskt på heltid i den här konstellationen i nio år nu medan Esbjörn Hazelius kommit in senare. Med flera instrument: gitarr, banjo, mandola, tin whistle, bodhran (en skenbart enkel men mycket uttrycksfull handtrumma), fiol och sång, inte minst fin stämsång, framförde de ett timmeslångt program med stor känsla och variation. Mycket professionellt och roligt – även publiken fick delta i sången, och gjorde det med den äran. Och som extranummer fick vi höra virtuoslåten Dueling banjos från filmen Den sista färden.

 

110 personer kom till helkvällen på Urkraft. Irländskt verkar gå hem hos Skelleftepubliken, fri entré också. Lokalen är inte stor, så nog blev det trångt. Och musiken var mer än bra – alldeles utmärkt. En bra början till vad vi får hoppas blir ett nytt inslag på Skellefteås musikscen.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2002-02-16)

 

Mer info på internet om Botnia musik, Quilty, Pettersson & Fredriksson.

Till tidigare recension av Pettersson & Fredriksson

 

Tillbaka till recensionssidan..