Jordnära folkmusik

I fjol hade flera av Skellefteås musikföreningar ett projekt kallat Roots, där musik vid sidan av allfarvägarna bjöds möjlighet att höras på Pinkerton. Efter en tids vila har nu Föreningen Skellefteå Folkmusik tagit upp folkmusikarrangemangen igen.

Först på höstens folkscen var i lördags (041015) gruppen Jord, bestående av två kvinnor och två män med rötter i Tornedalen. Även om det var första gången de spelade i Skellefteå, är det ett gäng med lång erfarenhet både av varandra och av andra konstellationer. Första cd:n kom för ett par år sedan och man håller nu på att planera en uppföljare.

Jord har lyckats hitta en egen stil – inte helt lätt bland alla kreativa folkmusikgrupper – där sången känns som tyngdpunkten. Medlemmarna behärskar hela registret från sopran till bas utan att det känns ”konstmusik”. Ibland får jag en känsla av Norrlåtar, men det kanske mest beror på att de gärna sjunger på Tornedalens eget minoritetsspråk meän kieli. Texter och musik är både traditionella och egna. Instrumentalt finns dragspel och kontrabas i centrum, kompletterat med flöjt, gitarr, slagverk och harpa.

 

Susanne Rantatalo i Jord

Det märks att gruppen har erfarenhet av teatern, scenframträdandet är mycket medvetet genomfört med en väl avvägd blandning av musik och berättelser, både finstämt och svängigt. Den mesta musiken är ny sedan skivan och någon gång märks det att den inte landat riktigt – den aktuella turnén är också en test inför nästa omgång i studion. Men fint låter det och publiken är med. Fram emot extranumren ökar andelen låtar vi känner igen och stämningen stiger ännu mer.

Enda smolket är att det blivit en miss med annonseringen så bara ett 40-tal fick nöjet att höra denna konsert på Pinkerton. Nästa folkmusikarrangemang är 21 november då Harv kommer. Håll ögonen öppna!

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 041018)

 

Jord: fr.v. Erling Fredriksson, sång, kontrabas, harpa, flöjt; Susanne Rantatalo, sång, slagverk;
Gun Olofsson, sång, gitarr, flöjt, slagverk, kontrabas; Jan Johansson, sång, dragspel, durspel, kontrabas.

 

Till Jords hemsida

Tillbaka till innehållsförteckningen