Tidsmaskin

 

Natalie Merchant är för mig en helt ny bekantskap trots att hon sedan 1981 gett ut 14 fullängdsskivor och 20 singlar, först med folkrockgruppen 10 000 Maniacs och sedan 1994 som solist. Med en hel hög låtar på amerikanska Top-10 är hon uppenbart välkänd i USA.

Nya skivan The House Carpenters Daughter är en coverplatta och den tar mig likt en tidsmaskin direkt tillbaka till 60-70-talet. Hennes röst låter oerhört bekant, men jag kan inte placera den. Den är inte direkt behaglig utan spänd och gäll – hon lägger rösten någonstans långt bak i gommen – men tekniken fungerar säkert bra live utan mikrofon.

Materialet består av en blandning av gammal och ny amerikansk ”folk music”, vad nu detta är. Natalie Merchant själv definierar det som sånger som blivit älskade och spridda och därigenom användbara. Det är kampsånger som ”Which side are you on” om facklig kamp på 30-talet, långa ballader som titelmelodin och relativt nya ”Crazy Man Michael” av Fairport Convention.

Snabbt känner jag att den här rösten och den här musiken passar som hand i handske och att det är helt underbart bra – och jag tror inte man behöver vara nostalgiker för att tycka det. Men jag kommer inte på vem rösten påminner om – om det inte är Bob Dylan?

Ulf Torstensson (Lira 2004)

 

Natalie Merchant - The House Carpenters Daughter (Myth America)

Natalie Merchants hemsida.

Tillbaka till innehållsförteckningen