Västerbottenstradition.

Upprinnelsen till Slatta 2006 kan spåras ända till 1978. Då fick Tomas Andersson, på den tiden medlem i Burträskar’a, ett AMS-jobb för arbetslös ungdom, som gav honom möjlighet att söka upp gamla spelmän i Västerbotten och dokumentera deras musik. Samma år föddes två pojkar som båda fick namnet Daniel, nu kända under gruppnamnet Pettersson & Fredriksson, som också gjort sina insatser för att hålla landskapets musiktradition levande.

Tillsammans med fiolspelkvinnan Maria Jonsson, också hon med rötterna i Västerbotten, har de spelat in en skiva som fått namnet Slatta 2006. Slatta är ett dialektalt ord för låtar, och 2006 anger att det är låtar i tiden. Det har också syftet att skilja den från LPn Slatta fra Wästerbottn, som gjordes på 1980-talet med gruppen Skvattram.

Musiken domineras av polskor, och framförs ganska traditionellt i fina och varierade arrangemang – Daniel Fredriksson tar inte ut svängarna riktigt så vilt som han brukar. Det låter lite som Burträskar’a en gång, minus det hurtiga. Daniel Pettersson visar också ett par exempel på kadriljer, vid förra sekelskiftet en vanlig dans i Västerbotten.

 

Ulf Torstensson (Lira 2006)

 

Andersson, Fredriksson, Jonsson, Pettersson
Slatta 2006
Tongång/CDA

 

Tillbaka till startsidan