Det är med viss bävan jag sätter in musiken till teaterkonserten Hästen och Tranan i CD-spelaren. Jag har så ofta blivit besviken när jag hört filmmusik inspelad – det blir så tydligt hur man fyller ut med ”transportsträckor”. Ska teatermusiken kunna bära utan skådespelet?

 

Hästen och Tranan, baserad på Sara Lidmans Jernbane­svit, sattes upp på Orionteatern våren 1995av Leif Sundberg och passerade Skellefteå april -95. Musiken är skriven och framförd av Ale Möller med hjälp av den folkmusikaliska ”supergruppen” Roger Tallroth (känd från Väsen, Nordman ...), Lena Willemark (Enteli, Nordan ...) och Ellika Frisell (Kapell Frisell, Filar­folket ...). Dessutom ingår jazzbasisten Olle Steinholz och i några nummer även skådespelarna i pjäsen.

 

Med skivan följer ett tjockt häfte som för handlingen framåt genom att citera Saras texter inte bara när de sjungs utan även som illustration till instrumental­låtarna. Det är ett originellt grepp som gör det lättare att förstå innehållet och få ett sammanhang.

 

Ale Möllers musik är inte insmickrande. Jag såg pjäsen två gånger, men ändå behövs flera genomlyssningar innan låtarna sitter. Kompositionerna är ofta ”linjära”, till skillnad från folkmusikens och populärmusikens cirkulära vers/refräng, som är lättare att ta till sig. Ale fångar istället stämningar och tonsätter handlingar. När musiken väl sitter, sitter den bra.

 

Melodierna byggs ofta upp runt Ales flöjter, mandola eller hackbräde. I en fantastisk låt, Snöflöjt, spelar hela ensemblen först härjedalspipor och övergår i slutet till att gnida på kristallglas. Lena Willemark har en härlig röst, och vi får även höra Rolf Lassgård sjunga tibetansk strupsång!

 

Pjäsen var nästan fyra timmar lång och man har fått göra ett urval. Jag saknar några ”rytmorgier” där ensemblen hamrade som galningar på olika slag­instrument. Annars är det en spännande och mycket välgjord sammanfattning av Jernbanesviten. Musiken flyger på egna vingar – tranevingar.

 

(Ale Möller – Hästen och tranan, AMCD 732)

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten -96)