Skivbolaget Real World har specialiserat sig på ”World music”, musik utan gränser med influenser från många håll. På omslagen finns en ”regnbåge” med olika färger för olika världsdelar där man markerat varifrån musiken stammar. Årets senaste utgåva är Night Song där den pakistanske sångaren och musikern Nusrat Fateh Ali Khan samarbetar med den kanadensiske producenten och multiinstrumentalisten Michael Brook.

 

Skivan inleds av spröda toner från en västafrikansk kora (en sorts mellanting mellan banjo och harpa). Sedan börjar Nusrat Fateh sjunga och får stöd av rytmiskt komp. Jag vet inte vilket språk han sjunger på, men liksom när jag hör hans pakistanska kollega Najma låter det ibland som skelleftebondska! Det kanske finns någon okänd länk mellan våra länder. Nusrat visar även upp en specialitet från det indiska kulturområdet, ”trumsången”, praktiserad även av bl.a. sångerskan Sheila Chandra. Det var ursprungligen ett sätt att lära ut trumspel genom att härma trumljud, som har utvecklats till en egen sångstil. Den låter inte som bondska, men är häftig ändå.

 

Sen övergår man till en melodi som skulle kunna vara gjord av Simon Jeffes i Penguin Café Orchestra. En slinga upprepas gång på gång med små variationer. Men annars låter det mer Pakistan än Kanada om denna världsmusik. Det mesta är mjukt, akustiskt och vilsamt. Ibland blir det t.o.m. väl segt för min smak. Det är sällan jag använder CD-spelarens funktion att hoppa över låtar, men här kommer jag nog att göra det på 2-3 av skivans 8 nummer. Men resten är värda att lyssna på för den som är nyfiken på musik med rötter i den indisk/pakistanska traditionen.

 

(Nusrat Fateh Ali Khan & Michael Brook – Night Song (Real World CDRW 50)).

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –96)