Folkmusikgruppen Senadrage kommer i dagarna ut med sin andra skiva, ”Minnen från myrlandet”. Sist det begav sig var 1989 med ”Folkmusik fra Skellet”. Sedan dess kvarstår dock bara tre av ursprungsmedlemmarna. Skivan uppvisar en stor musikalisk bredd och innehåller en hel del pärlor.

 

Senadrages CD innehåller hela 34 melodier och har 70 minuters speltid. Om förra skivan var en hyllning till gruppens grundare JW Johansson (död 1991), finns han nu mest med som en skugga på skivomslaget. Istället står gruppmedlemmarna Ard Lundberg (dragspel, fiol, sång), Gösta Wikström (fiol), Mats Holmgren (nyckel­harpa, sång) för 10 av låtarna. Anna Dahlberg, farmor till Carina Dahlberg (fiol, sång) har skrivit tre, och två melodier är efter JW.

 

Musikaliskt är bredden stor, från typisk spelmansmusik över visor till nästan dansbandslåtar. För dansbands­stuket svarar inte minst Sören Gellwar på trummor och dragspel och klarinettisten Harry Åkesson. Susanne Broms spelar flöjter och kompet sköts av Anne-Charlotte Wikström och Gunnel Holmgren på gitarr och Nils-Olov Andersson på kontrabas.

 

Hur låter det då? Mycket varierande tycker jag. Första spåret, en polska av Gösta Wikström, visar att han skriver lika vackert som han spelar. När titelspåret, av Ard Lund­berg, kommer lite längre fram hoppar jag till – tankar­na går till Snoddas och Arne Qwick. Inte mina favoriter precis. Då tycker jag bättre om hans vackra brudlåt till Anne-Charlotte och Gösta (med brudgummen på förstastämman!), en av skivans höjdpunkter.

 

Jenny Lundmark är en ung nyckelharpsspelare som gäst­spelar på skivan. Med den egna polskan ”Orrmyren” visar hon att hon kan gå långt. Andra låtar värda att framhäva är Anna Dahlbergs ”Lötbackaschottis” som har ett fint dansgung och hennes sondotter Carinas härligt sjungna vallåtar, som dock plågas av ett fult pålagt eko. Även på Ards ”Georg Friedrichs polska”, blir jag besviken på ljudet. Jag tyckte den var det absolut finaste stycket vid årets ”Musik i sommarnatten” under kyrkhelgen. Här låter den rörig med alla stämmorna hopgrötade i samma oktav. Synd!

 

Gösta avslutar skivan solo med den mycket vackra ”Stämningslåt”. Sammantaget är det här en skiva med ett brett urval. Personligen skulle jag ha gallrat bort flera av visorna, som dock brukar höra till det mest uppskattade när gruppen spelar ute. Så det är nog bäst att de finns med ändå. Med CD-spelare kan man ju lätt hoppa över låtar, så var och en kan göra sin egen mix. Det finns pärlor för alla smakriktningar att plocka.

 

Senadrage - Minnen från myrlandet (MH 9601, egen distribution).

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten -96)