Enteli har 3 år efter sin första skiva kommit med en uppföljare, inspelad live. Den är upplagd som en konsert, med första och andra set, paus (med inspelat publiksorl!) och extranummer.

 

Första delen är en svit melodier med klar jazzanknytning med improvisationer och tydlig stämpel av gruppens blåsare Jonas Knutsson. Här ingår en instrumental (!) och en vokal jojk. Jag är personligen inte så förtjust i jojk, men visst kan hon, Lena Willemark. Gruppens världsmusikintresse hörs också tydligt bl.a. i låten Wippa, där hackbräde och kalimba förenas i toner som närmast för tanken till indonesisk gamelan-musik. ”Jag väger dimman” ger associationer till Chick Corea eller Text och musik, och innehåller ett vackert solo av annars ganska diskrete keybordisten Johan Söderqvist.

 

Sagan om ringen

Efter pausen följer en improviserad svit över teman till Sagan om ringen, som Enteli spelat in till radioserien efter Tolkiens böcker. Här hör jag, bl.a. i inledningen samtidigt hackbräde, mandola och skalmeja (förutom övriga musikers instrument), vilket torde betyda att Ale Möller gjort studiopålägg i efterhand. Sådant borde omnämnas i omslagstexten på en föregiven live-inspelning!

 

Ale Möller sätter gärna sin prägel på de grupper han medverkar i. I Enteli är det dock enligt min mening gruppens slagverkare Bengt Berger som mest bidrar till att ge musiken en egen karaktär. Till skivans bästa låt vill jag utnämna hans ”På en äng”, en underbart svängig och samtidigt mjuk melodi.

 

Inte medhårs

Sist kommer extranumren, som är lika bra som de var när Enteli var här på Nordanå hösten -95, med bl.a. det häftiga trumsolot med Bengt Berger och Lena Willemark i ”Skalmeja”.

 

Enteli spelar en egen blandning av jazz, världsmusik och svensk folkmusik. De stryker inte medhårs – först tyckte jag det lät mest stökigt. Så räkna med att lyssna flera gånger innan musiken sitter där den ska. Men bra är det!

 

Enteli live – (Amigo AMCD 738)

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –97)