(Insändare publicerad i Norra Västerbotten efter Trästocksfestivalen 1997)

 

När nu polisen lyckats skjuta Trästocksfestivalen i sank genom att föreslå en omöjlig plats att ha den på, inställer sig frågan vad som egentligen gått fel under de tidigare musikhelgerna. Undertecknad har varit med i fyra år, varav -94-95 som frivillig ”föräldravakt”, med uppgift att hjälpa vakter och arrangörer med ordningen inom området. Ansvarsfördelningen har hela tiden varit mycket tydlig: innanför festivalområdet sköter arrangörerna ordningen och utanför polisen.

 

Raggarsvans

När Trästocks efterhand växt har det blivit det mer bråkigt utanför området. Jag förstår de grannar som klagat på folk som skräpat ner och gått in i trädgårdar. Delvis har dock musikungdomarna fått ”hjälp”. 1994 var det t ex en stor raggarsvans som körde runt både Nordanå och centrum pga en motorträff samma helg. 1995 var det publikrekord, delvis pga grupper som drog till sig en del stökiga åhörare. Arrangörerna tog också konsekvensen av detta och drog ‑96 ner på publikantalet genom ett ändrat musikval.

 

Polisresurser

Inom festivalområdets gränser vill jag påstå att en klar majoritet varit både skötsam och intresserad av musiken. Jag skulle uppskatta att 80 % var nyktra, 18 % synligt berusade men utan att bråka, och 2 % fulla och stökiga. Utanför var det sämre – vi släppte helt enkelt inte in de värsta. Vem skulle ta hand om dem då? Jo avtalet var ju att polisen skulle sköta den delen. Om Göran Persson kommer till stan, eller något större sportevenemang (eller en annan Festival), verkar det finnas resurser att kalla in folk. Jag vet inte hur många som varit i tjänst under Trästocksfestivalen, men om det var för lite var det inte arrangörernas fel!

 

Öldrickare

Jag hörde häromveckan om ett forskningsprojekt i Eskilstuna, som gick ut på att polisen gick in och ingrep även vid små brott. Dvs om man dricker öl på allmän plats säger polisen till och kanske t o m bötfäller! I Malung gick handlarna ihop och bestämde sig för att inte sälja folköl efter kl 15 på valborgsmässoafton, och kvällen blev så lugn att det gav eko i pressen. Öldrickarna har ingen lång framförhållning. Att de sen orkar bära fram två sexpack och sedan slänger tomburkarna på gräset gör också mig förbannad. Men vad har de för förbilder? Hur ser det ut efter ”vuxenarrangemang”?

 

Ett alternativ som diskuterats har varit att ta entré. Tanken är att den vägen undvika ”svansen” som är mer intresserad av öl än musik. Samtidigt är ju gratistanken en bärande del i Trästocksfestivalen. Periodvis har det varit en hel del vuxna på området. När Traste Lindens spelade ‑94 steg medelåldern i publiken med minst tio år på en kvart, för att inte tala om Roffe Wikström ‑93. Det är ett klart intryck att många vuxna lugnar ner stämningen. Jag har även varit på festivaler som kostar, t ex Arvika. Där var inte många vuxna som ville betala 350:-! Men ölet flödade även där.

 

Folk och fä

Nej sanningen är att stora samlingar, som Trästocks- och Skellefte-festivalen drar till sig både folk och fä. Trästocks är unikt och har gett Skellefteå ett gott rykte bland ungdomar i hela Sverige. Av någon outgrundlig anledning (musiksmak? kommersiella intressen?) är det dock acceptabelt med störningar och kostnader runt jippon där vuxna super, men inte där ungdomar samlas.

 

Om polisen skulle ta sitt jobb på allvar, och följa Eskilstunamodellen så att de som missköter sig får problem, och inte de andra, skulle de kanske klara sin del av ansvaret för ordningen. Om handlarna sedan kom överens om att avstå från öl­försäljning under helgen, skulle det nog gå att få en Trästocksfestival som både är rolig och rimlig – på Nordanå.

 

Ulf Torstensson