Läckerbiten är Mats Edéns första soloplatta, men han är ingen nybörjare, utan har gedigen erfarenhet från folkmusikgrupper som Groupa m fl. Nu har han tagit sig an ett soloprojekt med huvudsakligen gamla låtar från hemtrakterna i Värmland. Det mesta är spelat på stråke, med både vanlig fiol och femsträngad s.k. bordunfiol, men även åtta dragspelslåtar finns med.

 

I ett välmatat texthäfte presenterar han 30 låtar på svenska och engelska. Mats Edén är inte bara en skicklig instrumentalist utan även väl insatt i melodiernas historia. Ofta används gammeldags stämning på fiolen, ja till och med dragspelet har ibland kvartstonsstämning.

 

Bäst tycker jag om dragspelslåtarna (han var faktiskt sveriges förste riksspelman på enradigt) som ibland påminner om min gamle favorit Börje Zetterwall. Fast de kvartstonstämda polskorna låter mest falska för ovana öron. Dragspel ska liksom ligga rätt.

 

De flesta låtarna på bordunfiolen är spännande men de vanliga fiollåtarna blir ofta lite för snirkliga för min smak. Men det beror nog mest på att jag, trots uppväxt i Värmland, blivit mer förtjust i den Västerbottniska rytmiskt raka spelmansmusiken. En liknande känsla finns i östra Värmland, men i Mats trakter i gränslandet mot Norge, gäller en annan tradition. Han förvaltar den väl.

 

Mats Edén – Läckerbiten (Amigo AMCD 733)

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –98)