Tre rutinerade folkmusiker från olika grupper har gjort en egen brygd under namnet Bäsk.

 

Jag tror den första s.k. supergruppen var Cream – tre redan vana och rutinerade musiker som slog sig ihop. De har fått många efterföljare Nu har Göteborgsbaserade Hans Kennemark (Tritonus, Forsmark Tre …), Sten Källman (Text & Musik, Filarfolket, Den fule, Simbi …) och Jonas Simonsson (Groupa, Amanda, Kapell Frisell, Den fule …) slagit ihop fiol, saxofoner, slagverk och flöjter till en egen brygd.

 

I regel är det flöjt eller fiol som bär melodin och den alltid lika skickliga Sten Källman som flankerar på saxofon eller slagverk. Men ibland vänder man och Hans Kennemark lägger en fiolbordun eller Simon Simonsson en motstämma. Några rena solonummer får man också plats med.

 

Jag blir mycket imponerad. Bäsk får det att låta som om tvärflöjt och talking drum alltid hört ihop. Som om barytonsax och altfiol var syskon. Egna låtar blandade med traditionella från Västergötland, Dalarna och Gudbrandsdalen. Någon gång diskret dubbat med både sax och trumma, men det mesta rakt in.

 

Karaktär: Fyllighet – mustigt, men också transparent och lätt. Sötma – låg, mera fräckt och friskt. Bäska – definitivt! I klass med Cream.

 

Bäsk (Xource XOUCD 124). Hans Kennemark: fiol; Sten Källman: saxofoner, slagverk; Simon Simonsson: flöjter.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –99)