Den flygande bokrullen från Uppsala har rykte om sig att vara ett häftigt liveband. Första skivan fick fina recensioner och nu släpper man tvåan.

 

Den är inspelad, som de själva skriver, ”i en klaustrofobiskt liten studio med ett resultat som balanserar på gränsen till nervsammanbrott”. Tio av sjutton låtar är traditionella, resten egna. ”Feivel & Rifke” och ”Krk Krkpar” tycker jag mig känna igen men de visar sig vara skrivna av bandmedlemmar, helt klart i god tradition.

 

Bandet håller full fart från första början men vet också att nyansera. Genom att medlemmarna både spelar blås- och stränginstrument kan de variera arrangemangen, och får också extra stöd av fiol, gitarr och piano på några låtar. DFB spelar i den amerikanska ”bompa-bompa-traditionen” vilket ibland blir lite för hurtigt för mig. Men jag kan tänka mig att ingen sitter stilla på deras konserter. Även framför skivspelaren spritter det i benen.

 

Den flygande bokrullen – 20th Century Klezmer (Arko ARKOCD 002). Carl Johansson: trummor; Gustav Johansson: dragspel, barytonhorn; Matti Pohjola: mandolin, tenorbanjo, tenorhorn, kornett; Oskar Pohjola: bastuba, kontrabas; Lars Ydgren: klarinett, altsax.

 

Nästa skiva -00

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –99)