Kari Bremnes har gjort många bra skivor på norska bolaget Kirkelig kulturverksted, även kända för sina vackra omslag.

 

Vid förra sekelskiftet byggdes under stora umbäranden malmbanan Kiruna-Narvik av ett stort antal rallare i en miljö som var en blandning av hårda strapatser och Klondyke-stämning. I detta utpräglade manssamhälle fanns ett fåtal kvinnor. De flesta förblev anonyma men Anna från Norge, även kallad Svarta Björn, har blivit legendarisk. Hennes livsöde har inspirerat norska sångerskan Kari Bremnes till en kabaret som ursprungligen gjordes som beställnings­verk till Nordnorska Festspillene 1998.

 

Första låten har beröringspunkter med Monika Törnells Vintersaga, samma ödslighet och dramatik. Sedan får vi följa Svarta Björn på fjället, bland kåta rallare, lyssnande på en rysk zigenargrupp. Kärlek, längtan och ensamhet. Kallt rallarstål, våta drömmar och hopp om en bättre värld. Bremnes har skrivit det mesta av text och musik, och framför dem med hjälp av bl.a. Bengt-Emil Hansen och Mari Boines trummis Helge A Norbakken. Rösten är både stark och vek och musiken följer lyhört mellan lidelse och spänning. Anna från Norge dog 1901 i sitt tjugoandra år. Men legenden lever och har nästan ett hundra år senare gett upphov till en skiva som sätter en rallarsving i maggropen.

 

Kari Bremnes – Svarta Bjørn (Kirkelig kulturverksted FXCD 200). Kari Bremnes: sång; Børge Petersen-Øverleir: gitarr; Bjørn Kjellemyr: bas; Helge Andreas Norbakken: perkussion.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten och Lira –99)