En riktig rövarhistoria

 

Efter över ett års förberedelser, sponsrade av flera företag, har nu Thomas Andersson och Torbjörn Näsbom haft premiär på sin nya historia. Många har sett Thomas enmansteater Flickorna från Fagertjörn, som även visats på TV flera gånger. Även bakom den nya föreställningen står Västerbottensteatern och som regissör Peter Engquist på Teater Pero.

 

Den nya pjäsen bygger på en i Skelleftebygden mycket känd historia om Finnforsrövarna som på 1500-talet satte skräck i bygden tills ett uppbåd hittade och slog ihjäl dem. Men Thomas börjar sin historia tidigare. Första halvan handlar om hur det blev som det blev, en mer allmängiltig historia om varför rövare blir rövare. Han bygger berättelsen bl.a. på gamla rättegångsprotokoll men drar sig inte för att ljuga ihop lite paralleller till dagens samhälle.

 

Musiken är, med ett undantag, komponerad för pjäsen av Torbjörn Näsbom, försteviolinist vid Norrlandsoperan, men även skicklig nyckelharpspelman. Han målar upp bakgrunder till texten, bygger stämningar och förtätar. Låten Vindelälven låter just som – Vindelälven. Ambitionen att hitta medeltida musik har man släppt lite på, men nog hörs det att man varit i Finland och Ryssland för att hämta inspiration.

 

Det här är en dramatisk och mustig historia för den som gillar teater. Och en andaktsstund för den som gillar samspel på fiol och nyckelharpa.

 

Ulf Torstensson (Lira –99)

 

(bilden är en promobild från Västerbottensteatern)