Spelmansstämman vid Kyrkhelgen startar på fredagskvällen med allspel vid kolmilan. Men riktigt igång är den inte förrän med Folkmusik i sommarkväll.

Årets konsert i en välfylld landskyrka inleddes av Harpjäntorna, en grupp ungdomar från Ljusvattnet som lär sig spela nyckelharpa av Mats Holmgren. Mats har en gång åtagit sig att föra arvet efter nyckelharpspelaren J W Johansson vidare och gör det med den äran. Sedan vidtog en svit arrangerad av Signe Rudberg där Christer Sellin först väckte publiken med skotska toner på säckpipa, som ljöd oväntat fint i kyrkorummet. Efter detta en dikt läst till pianomusik av Andreas Hedlund med fridans av alltid lika sköna Stina Westermark. Ett magiskt ögonblick.

 

Förutom folkmusiken var även psalmen ett tema i år, och flera grupper spelade psalmer även utanför det kyrkliga programmet. Så stod Senadrage för en andra höjdpunkt genom att först framföra psalm 187 i finstämt arrangemang för orgel och nyckelharpor, för att sedan förena sig med Con Brio-kören i Spelmans tankar vid Dellen. Ett bra exempel på hur man kan använda ett sådant här arrangemang som inspiration till att bredda sig och hitta nya uttryckssätt.

 

Det mesta verkar annars kunna stimulera till nya låtar vilket Erika Larsson visade med sin finallåt Hästbettet. Vi var nog många som undrade vad som hänt när den inspirationen rann till.

 

Även lördagens spelmansstämma bjöd på en del ungdomar när Emma Andersson och Josefin Larsson ur Nyckelpigorna (de andra var på konfirmation) visade att de utvecklas år efter år. Deras ledare Sonja Lund och Herman Larsson ska ha all heder för sitt arbete att förnya spelmanskåren. Sedan passerade de flesta av ortens spelmän revy. Roligast var som vanligt Nya Ljusvassara med sin blandning av folkmusik och buskis. Bäst vågar jag inte kora, jag missade för mycket av scenspelet till förmån för buskspel på andra håll i bonnstan.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –99)