Jubilerande ”svindiska” gruppen Mynta firar 20 år med en inspirerad liveskiva.

 

För 20 år sedan bildades Mynta  av bl.a. basisten Christian Paulin och han är den enda av ursprungsmedlemmarna som är kvar. Många har passerat gruppen, t.ex. Skellefteås Jonas Knutsson och sångerskan Maritza Horn. Från början var det en jazzgrupp, sedan drogs man åt rock och fusion men idag är de mest kända för sitt intresse för indisk musik, som väcktes vid ett möte med indiska musiker 1987.

 

Nu har gruppen släppt sin första liveskiva efter fem tidigare studioinspelade cd, inspelad under en enda kväll i Luleå. Tanken med en liveinspelning är väl att försöka fånga den där extra magin som uppstår i mötet med publiken, vilket inte är det lättaste – det är ju så mycket mer än ljudet som bidrar till vibrationerna.

 

Myntas kännetecken är fusionen mellan indisk och nordisk musik med jazz i botten. De börjar ganska traditionellt indiskt med talking drum och tabla, men efterhand som kvällen lider glider det alltmer över mot det jazziga. Ett fenomen jag tycker mig känna igen från en hel del spelmansstämmor också – inte för inte har många svenska folkmusikanter växt upp med jazzen som vagga och rotsystem.

 

Radions inspelning är tekniskt bra och nog märks publikens bifall. Jag har av någon anledning missat att själv höra Mynta live, men tycker att skivan ger en bra bild av en mångsidig och inspirerad 20-åring. Vilket väl var vad som avsågs.

 

Mynta live (Prova PPS 1003). Fazal Qureshi, tabla; Shankar Mahadevan, sång; Anders Hagberg, flöjter, saxofon; Max Åhman, gitarr, keyboards; Mikael Nilsson, trummor; Christian Paulin, bas.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –99)