Två söner har gett ut en hyllningsskiva som följer i fädernas fotspår och får mig att längta efter havet.

 

Den västafrikanska koran är en sorts harpa med resonanslåda av en kalebass klädd med antilopskinn och en hals gjord av en trädgren. Den har 21 strängar, numera av nylon (tidigare senor), som spelas med båda händernas tummar och pekfingrar. Man stämmer genom att dra de flätade ringar som strängarna sitter fästa vid längs halsen. För var och en som provat att stämma en banjo med stämskruvar framstår detta som ett under! När man spänner en sträng bågnar nämligen skinnet, och påverkar stämningen av de andra. Dessutom rör sig naturskinn mycket vid växlingar i luftfuktighet. De som hörde Alagi M’Bye med Stockholm Folk Big Band i Burträsk i fjol vet.

 

1970 spelade koramästarna Sidiki Diabate och Djelimadi Sissoko in skivan Ancient strings i Bamako, Mali. Det var den första skivan enbart med kora och en dokumentation över landets gamla musikaliska arv som fick stor betydelse för korans status som nationalsymbol i hela Västafrika. 29 år senare har deras söner gett ut en uppföljare, också den med enbart duett på kora.

 

Av sönerna är Toumani Diabate den mest kände internationellt med storsäljare som Kaira, Songhai och Djelika bakom sig. Ballake Sissoko är avlägset släkt med Toumani och de har vuxit upp nära varandra. Den nya skivan innehåller till stor del nya versioner av samma musikstycken som fädernas. Inspelad i Bamako helt akustiskt under en enda intensiv natt 1997, är den ett levande bevis på den utveckling som även ett så traditionellt afrikanskt instrument genomgått på några decennier. Utan omtagningar eller pålägg, utan sång eller slagverk, flödar den som en ljudmatta utan att bli enformig eller tråkig. Ett måste för den som är nyfiken på kora och något att testa för den som gillar Debussy eller Keith Jarrett när de är som bäst. Eller havet en stilla natt två dagar efter stormen.

 

Toumani Diabate med Ballake Sissoko – New Ancient Strings (Rykodisc HNCD 1428)

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –99)