1993 kom den svensk-franska gruppen Svart Kaffe ut med sin första skiva som jag fortfarande gärna lyssnar på. Nya cdn Fransk rost låter som en annan grupp.

 

Av den ursprungliga gruppen är också bara grundaren, ”den svenska folkmusikens franske ambassadör”, Jean-Pierre Yvert, och f.d. skelleftebon Maria Jonsson kvar. I nya sättningen har cello och säckpipa ersatts av blockflöjt/klarinett och sång. Den förra skivans tydliga stråkkaraktär genom samspelet fiol - cello är borta. Istället gör sig den musikaliska klippan och veteranen Bill McChesney hörd med finurliga blåsstämmor. Simon Stålspets visar att han också kan spela blues-polska på munspel.

 

Nytt är också att sju av skivans 15 spår är vokala. Eva Rune sjunger folkvisor men också egna kompositioner. Tyvärr har jag svårt för hennes röst som känns pressad och onaturlig. Då föredrar jag de instrumentala låtarna som Gamla rävar med duett av Yvert och McChesney och inte minst den härliga Lill Jans brudgumsvals som för tanken till Norrlåtar som bäst.

 

Maria Jonsson som solist och gruppen Svart kaffe hör till affischnamnen vid Umeå folkmusik­festival kommande helg. Sedan skivan kom ut har Eva Rune lämnat gruppen och istället kommer ännu en fransman, Jaques Mayoud, att delta på fiol och kalebasser. Det låter lovande.

 

Svart kaffe – Fransk rost (L’Autre distribution AD0077C): Jean-Pierre Yvert: durspel, sälgflöjt, tumpiano; Maria Jonsson: fiol; Simon Stålspets: bouzouki, mungiga, munspel; Eva Rune: sång; Bill McChesney: blockflöjt, basklarinett.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 1999)