Kopia av min korrespondens angående STIM och musiksmakprov på min hemsida:

 

Brev till Rub-A-Dub Records & Studio 2001-01-16

 

Har ni några synpunkter på om jag lägger ut 30s avsnitt av ett par valda låtar från senaste skivan på min hemsida (som RA och MP3)? Jag ser det mer som reklam för skivan, recensionen är positiv men många vill höra lite också. Låt-sidan på min hemsida finns på http://w1.910.telia.com/~u91002823/ (GÄLLER INTE LÄNGRE)

 

*****

 

Hej Ulf

 

Om du vill lägga upp kortare snuttar av låtar så har vi inget emot det. Vi hänvisar till STIMS gällande upphovsrättslagar...

 

MVH

Jonas

Rub-A-Dub

 

*****

 

Brev till STIM 2001-01-18

 

Jag har lagt ut några smakprov av musik på min hemsida, ca 30 s i RA- och MP3-format, med upphovsrätts­innehavarnas/skivbolagens tillstånd. De har sett det som reklam i anslutning till recensioner jag gjort av deras skivor. Har ni några synpunkter på detta? De flesta artisterna har varit utländska men även några svenska har gett mig tillåtelse. Jag har ingen besöksräknare och tror egentligen inte att så många hittar min sida. Och vill definitivt inte hamna i en massa administration och royalty-uträkningar och -kostnader!

 

Ulf Torstensson

 

***

 

 

Hej Ulf,

 

För att använda dig av musik som omfattas av STIMs repertoar måste du teckna en internetlicens med STIM. En internetlicens för streamad musik kostar 5:- per upload minut och månad, dock lägst 100:- per månad ( 20 min musik 100:- , 21 min musik 105:- osv.). Vad gäller nedladdning av mp3 filer krävs att du tecknar ett sk. DPD-avtal (Digital Phonogram Delivery) dånedladdning av mp3 filer är att likställa med exemplarframställan. Kostnaden för ett DPD avtal är 12 % av försäljningspriset dock lägst 1:50 :- per download (detta gäller även om tjänsten tillgängliggörs gratis). Genom ömsesidighets-avtal med systerorganisationer över hela världen representerar vi i princip hela världsrepertoaren. Upphovsmän som ansluter sig till upphovsrättsorganisationer överlåter till dessa att tillvarata ens ekonomiska rättigheter när ens alster framförs. Därför kan anslutna upphovsmän inte i enskilda fall förhandla bort sällskapens rätt att inkassera för framföranden. För att teckna en internetlicens med dig/er behöver jag veta följande, vem skall teckna licensen, faktureringsadress, URL, från och med när skall licensen gälla och en kortfattad beskrivning av hur musiken skall användas samt musikmängd. Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta mig.

 

mvh Jon Jarl, STIM

 

***

 

Jag hade som privatperson och fritidsrecensent tänkt lägga ut några 30 sekunders snuttar av musik, med upphovsrättsinnehavarnas tillstånd, helt idéellt utan kommersiella intressen, utan rimligt intresse för någon att ladda hem dessa små exempel som konkurrens till försäljning av musiken (då bandar/bränner man väl hellre från radion?). Och ni förväntar er att jag ska betala för det? Då struntar jag ju hellre i att överhuvud taget nämna era musiker och deras skivor. Var är ert sinne för proportioner?

 

Ovanstående svar hör till de mest byråkratiska jag fått. Ska ni ha betalt om jag skriver en recension också? Jag trodde STIM var till för att tillvarata musikernas intressen.

 

Ulf Torstensson (som en gång fick hela 3,50 kr från STIM)

 

***

 

Hej Ulf,

 

Som jag tidigare nämt har vi i uppdrag att för anslutnas räkning inkassera pengar när deras musik framförs. Vill du inte använda dig av vår repertoar så är det ett val du gör.

 

mvh Jon Jarl

 

 

Musikexemplen är alltså bortplockade 2009.

Tillbaka till recensionssidan

Tillbaka till startsidan