Hur farligt är Aftonbladet?(skrivet 96-09-26)
Aftonbladet har en längre tid utmärkt sig med braskande rubriker om hur farligt det är med mediciner. Senast i söndags kom en artikel om ”lyckopillret” Cipramil. Själva artikeln var i sak korrekt och redovisade kända fakta. Men rubrikerna talar ett annat språk.
I artikeln redovisas att man fått in rapporter om att 6 personer tagit livet av sig med Cipramil i stora doser (upp till 196 tabletter). Det har också anmälts misstanke om samband mellan sex andra dödsfall och Cipramil, där dock fem av dessa även åt andra mediciner. Om även alkohol var inblandat framgår inte.
Detta är kända fakta och inte anmärkningsvärt med tanke på hur många som äter medicinen. Att människor som äter medicin mot depressioner är mer benägna än andra att ta livet av sig är inte konstigt.
Skrämmande
Det som är skrämmande är rubriksättningen: ”Minst 12 döda av lyckopiller. Läkare slår larm: Cipramil är inte ofarligt.” Skräcken förstärks av en bild på en allvarlig man. Många läser bara rubrikerna, eller fastnar i alla fall mest för vad som står där. Jag har fått samtal från patienter som behöver medicinen men inte vågar ta den. Apoteket berättar att kunder inte vågar hämta ut sin medicin. Om du är orolig att ta din medicin – ring din läkare och diskutera saken istället för att kasta burken!
Vad som nämligen inte står i artikeln är hur många som verkligen mår bättre av sin medicin. Det står inget om hur många självmord som förhindras. Ingen verksam medicin kan vara ofarlig, men ”lyckopillren” (samma resonemang gäller övriga moderna anti-depressiva tabletter som Fontex, Seroxat, Zoloft, Fevarin ...) är betydligt mindre giftiga än de som fanns tidigare.
Bättre liv
Det har varit mycket debatt om ”lyckopiller”. Sannolikt skrivs det ut för mycket av dem ‑ många problem kan inte lösas med kemiska medel. Men för en mängd människor har dessa mediciner (liksom bra värktabletter, hjärtmediciner osv.) gjort att de kan leva ett mycket bättre liv utan svåra plågor.
Det är möjligt att Aftonbladet förbättrar sin upplaga med ovederhäftiga rubriker, men de gör ingen nytta för folkhälsan. Vissa av livets risker förstoras upp i kapp med rubrikerna. I tillräckligt stora doser kan man dö även av saffran, lakrits, apelsiner och vatten. Frågan är hur många som dött av Aftonbladet?
Ulf Torstensson
familjeläkare