Varierad fri folkmusik

 

 

För en folkmusikintresserad lyssnare som undertecknad är det glädjande att se vilken fantastisk tillväxt av nya unga grupper som finns i Sverige just nu. En av de senast anlända är Alwa. Även om den söker sin bas i folkmusiken har den en annan inriktning än låtspel.

 

Musikaliska motorer är två kvinnor, Anna Elwing, sång och fiol och Karin Ohlsson, fiol – i alla fall har de skrivit eller bearbetat det mesta av både text och musik. Anna, som också är ny medlem i Plommon, är ännu en begåvad folksångerska. Men det som gör Alwas ljudbild speciell är kompet – gitarrer med smak av blues och engelska folkmusikgrupper som Pentangle, slagverk från hela världen, sax och flöjter som gillar jazz.

 

Det här är en läcker och mycket varierad skiva som inleds med en raspande 78-varvsimiterad fiol innan sax och trummor intar scenen. Johan Ludvig Runebergs text ”Den sjuttonåriga” presenteras i röstprocessad tappning med studsande elgitarrslingor och pizzicatofiol. En duell på berimbau och akustisk gitarr inleder Jonas Göranssons Knaggel och Torbjörn Righard lägger ett tydligt friformsavtryck på balladen Villemo. Tina Quartey backar upp fint på allt från udu till congas och pukor. Helt naturligt låter det. Och mycket, mycket bra.

 

 

Alwa (Amigo)

Anna Elwing, sång, fiol; Karin Ohlsson, fiol, altfiol; Jonas Göransson, gitarrer; Tina Quartey, slagverk; Torbjörn Righard, saxofoner, flöjter.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2002)