Ur Ume folkblad, medlemstidning för Umeå folkmusikförening nr 1-2002

 

Alternativt möte – Övertramp eller succé?

 

Måhända lyftes ett och annat ögonbryn när de tre unga dansarna Ingemar Selander, Jenny Selander och Sara Oja visade upp sitt program "Alternativt Möte” under Umeå Folkmusikfestival. Ivrare av traditionen kanske fnyser åt nya vindar och vill inte att detta ska hända.

Ungdomarna hade gjort ett program som kombinerar gammalt och nytt.

Friskt vågat! ‑tycker redaktören Ritva Lundberg

 

 

Här berättar en av dansarna, Jenny Selander, hur de har tänkt:

Det började med att Ingemar (min bror) fick en vision om att göra en dansföreställning på festivalen. Jag sa direkt att jag ville vara med, så vi började spåna. Både jag och Ingemar har erfarenheter inom olika dansformer så vi slog ihop våra bagage. Vi ville göra en blandning av traditionell folkdans, polska i detta fall, och modem dans. Vi tog även in en tredje dansare, Sara Oja. Tillsammans började vi träna utifrån mina och Ingemars skisser och dansen växte fram allteftersom. Träningarna bestod av mycket improvisation och en del saker kom vi på alldeles innan föreställningen. Samarbetet med musikerna (Daniel Pettersson och Daniel Fredriksson) gjorde att det hela blev mer levande. Ingemar tog kontakt med dem ganska tidigt och det visade sig att de gärna ville arbeta med oss. Vi träffades en dag i Skellefteå för att träna och då kändes det så fantastiskt bra. Alla parter tyckte att det var superkul! Vi ville också ha en dialog mellan musiker och dansare, vilket är omöjligt om man inte har levande musik.

Varför bildade vi då denna grupp? Jo, både jag och Ingemar kände att vi ville göra en grej på festivalen för att det senare skulle kunna utvecklas till något mera. Vi har båda två dansen som ett stort intresse och att uttrycka den på scenen är en förlängning av idéer som funnits ett bra tag.

I dagsläget så håller vi på att leta en ny tredje dansare då Sara inte längre är med och vi skall söka pengar för att starta upp dansgruppen inför ett nytt projekt. Samarbetet med Daniel och Daniel kommer att fortsätta och vi skall träffas nån gång snart för att spåna och träna lite.

Vi har idéer och planer, men just nu har vi inte kommit längre än så. Men jag kan garantera att vi inför Umeå folkmusikfestival ‑03 har en hejdundrande bra föreställning att presentera om programansvariga i Umeå eller var som helst i landet är intresserade!

Hälsningar Jenny S

 

Tillbaka till Umeå Folkmusikfestival 2002