Rimfrost och trädgårdsdrömmar

 

 

Om du tittar ut genom fönstret en frostig vintermorgon kommer du att upptäcka att livet i din trädgård går vidare. Om detta har Hannu Sarenström skrivit en inspirationsbok.

 

Nu lämnar vi sommaren och kanske också trädgården inför vintern, planterar ut lökarna, binder upp buskar, sätter plastspiraler eller annat runt de små trädens stammar som skydd mot mössen. Så går vi in och inväntar kylan och snön. Men livet i trädgården fortsätter under nya betingelser.

 

Se ut genom fönstret en frostig morgon innan solen kommer och tinar upp, och din trädgård har andra konturer, skarpa, tydliga men ändå mjuka och färgerna blir annorlunda på grenar, kvarvarande blad, ja på allt. Och när solen tinar upp frosten – titta då närmare på vattendropparna. Det finns ett liv där ute. Snön kommer och nya konturer bildas, nya former. Så kan man följa året ute i trädgården. Även inne kan det finnas bitar av trädgårdsliv. 

 

Julens blommor, bortglömda potatisar och kålrabbin i skafferiet som börjat gro får pryda bordet. Så börjar frökatalogerna komma, habegäret och beställningslistorna växer liksom planerna inför den kommande sommaren. Om detta berättar i ord och fotografier Hannu Sarenström i sin bok Rimfrost och trädgårdsdrömmar. En bok som inte har några pekpinnar, utan visar på njutningen av året i trädgården. Bilderna är vackra, fyllda av inspiration och överraskningar.

 

Texterna är liksom bilderna stundtals poetiska. Han berättar om förverkligandet av sin dröm – hur han sökte och fann ett hus och en liten bit mark på Kinnekulle som han sedan fyllde med växtlighet och vackra skapelser. Det är inte några dyra föremål i trädgården utan sådant man kan hitta på loppisar, sophögar, skrotar m.m. ”Jag älskar att rota omkring bland gamla saker, man vet aldrig vad man ska hitta. Kanske en skev rostig omöjlig pryl …” Han har gjort en trädgård med många små rum där det ska finnas mystik, plats att ”äta, sova, skratta, tänka eller sitta med sin älskade”. Att höststäda i trädgården får vänta till en solig vårdag. Istället njuter han av torra blommor och fröställningar och rimfrosten. ”I frostpudrade ögonblick kan det enklaste vara vackrast.”

 

Det finns en viss släktskap mellan Hannu Sarenströms och Karin Berglunds syn på livet i en trädgård. Det är väl inget för oss här uppe kan folk tycka, men för mej är det en tröst att det finns spår av sommaren under snökonturerna även på vintern. Det finns hopp om ett liv: ”minns hur jag i somras satt vid en vallmos sida en hel dag bara för att höra om hon prasslade när hon vecklade ut sig”.

 

När jag en vinterdag gick in i bokhandeln, fick syn på boken, läste det nyss citerade på baksidan, gick de tänkta matpengarna till bokhandlaren istället. Jag återsåg mina älsklingar ”Tulipa tarda” som jag visste vilade under snötäcket hemma liksom mina sparade, buckliga zinkhinkar, staplade i väntan på vintern. Livet går vidare.

 

Rimfrost och trädgårdsdrömmar – Hannu Sarenström (Rabén Prisma –97 ISBN 91-518-3244-5)

Carin Forssell (Norra Västerbotten –99)

 

Tillbaka till boksidan

Till Carins bilder

Till startsidan