Det finns några aktuella tendenser i svensk folkmusik. Ett är korta, kärnfulla namn. Ett annat är användandet av altfiol och gitarr. Kanske var det Väsen som startade? Två nya skivor följer trenden men låter helt olika:

 

Harv består av två unga killar från Värmland. Magnus Stinnerbom spelar fioler och sälgflöjter. Han har att brås på, som son till Groupamedlemmen och regissören Leif Stinnerbom. Daniel Sandén-Warg är allra mest i sitt esse med moraharpan men mycket bra även på fiol. Jag hörde dem i ett magnetiskt framträdande för ett par år sedan i ett då nytt samarbete med Björn Tollin (Hedningarna). Fullt ös med mycket bordun. Nu släpper de sin andra platta och har på den med sig vännerna Tollin på slagverk och samplingar och Roger Tallroth (Väsen) på gitarrer.

 

Det här är så långt från tjo, tjim och klackspark man kan komma. Tungt allvar men inte tungt spelat. Bäst tycker jag det är när hela gänget är med – ibland blir det väl primitivt för min smak när grabbarna kommer loss på egen hand med sina värmlandspolskor. Men den vackra Brudmarsch efter Karl Johan Björklund gör de ensamma, med moraharpa som nästan låter som vevlira. Tre av låtarna är signerade Magnus Stinnerbom, resten är traditionellt. En spännande blandning av gammalt och nytt.

 

Även Toxa hänger på samma strömning även om altfiol saknas. Olle Lindvall har en härlig gitarrstil, olik, men ändå i klass med ovannämnda Tallroth. Marie Axelsson har en fin röst och Olof Misgeld kompletterar utmärkt med fiolstämmor som verkligen ger stämning åt låtarna. Knappt hälften är egna kompositioner, ibland med traditionell text, resten är visor och traditionell folkmusik. August, skriven av Olof Misgeld, och Gudruns polska av Olle Lindvall är gitarrbaserade stycken som är hur vackra som helst. Lördagsaftonen en riktigt vemodig kärleksvisa med både sorg och vrede.

 

I somras deltog Toxa som en av sex finalister i tävlingen The Kaustinen Competition som riktar sig till unga nyskapande grupper inom folkmusiken. I konkurrens med deltagare från hela världen vann gruppen första pris. Ett pris de var väl unnade, och ett gott betyg åt svensk folkmusik (förra gången vann Kalabra). Det ska bli roligt att höra mer av dem.

 

 

Harv – Must (AmigoAMCD744)  Magnus Stinnerbom: harvfiol, viola, sälgflöjter, Daniel Sandén-Warg: hurvfiol, fiol, moraharpa, mungiga, Roger Tallroth: gitarrer, Björn Tollin: slagverk, samplingar.

 

Toxa (Drone DROCD021) – Marie Axelsson: fiol, sång, Olof Misgeld: fiol, Olle Lindvall: gitarr, flöjt.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –00)