Stures drömmar består av före detta elever vid musiklinjen vid Anderstorpsgymnasiet. ”Drömmaren” är entusiasten och läraren Sture Lidén. Nu har de gjort en ny skiva och resultatet är utmärkt.

 

Den nuvarande sättningen av Stures drömmar bildades 1994 och därmed är det bara ledaren som finns kvar sedan förra skivan 1988. Jämfört med de världsmuskaliskt präglade liveuppträdanden jag hört är det större andel konstmusik på Horizonto. Den börjar våghalsigt – titelmelodin i arrangemang efter östtyska gruppen Jams är på gränsen av gruppens kapacitet och jag tycker nog att större uttolkare av Telemann finns, även om det är kul med barockmusik på dragspel.

 

Men sedan blir det bara bättre och bättre. Vi bjuds på en blandning av allt från medeltida dansmusik, skotsk reel, boliviansk huyano till bosnisk kärlekssång. Överlag gör musikerna utmärkta insatser. Daniel Fredriksson och Pär Nyström drar ett tungt lass med den oerhört varierade repertoaren på gitarr respektive bas. Anna Olsson visar att Telemann fungerar utmärkt på dragspel. Johan Holmgren gör en imponerande insats på fiol, fiddla och inte minst sång medan Sture själv briljerar mest på blockflöjter.

 

Allra mest tycker jag det lyser om de melodier där Johanna Grubbström är i centrum på tvärflöjt respektive sång – melodier som skotska Sheebeg sheemore och makedonska Jovanke, jovanke. Vår nye världsmästare på nyckelharpa, Daniel Pettersson är den ende som inte får visa vad han kan, på hans fåtal spår med huvudinstrumentet försvinner han tyvärr i mängden. Synd! Men som helhet är detta en skiva väl värd att lyssna på många gånger, med stor variation och klanger som bör tillfredställa de flesta.

 

Stures Drömmar – Horizonto (Siljum BGSCD 0012)  Sture Lidén: blockflöjter, piano, Johan Holmgren: fiol, fiddla, sång, Joanna Grubbström: block- och tvär-flöjt, sång, Pär Nyström: bas, Anna Olsson: dragspel, Daniel Fredriksson: gitarrer, Daniel Pettersson: nyckelharpa, slagverk.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –00)