Vällagrade stilbrott

 

En av världsmusikens mest respektlösa stilbildare, 3Mustaphas3, slutade spela för ett decennium sedan men lämnar fortfarande spår, även på en ny cd.

 

Gruppen bildades i London 1982 av musiker med mycket skiftande bakgrund – punk, afro, latin, jazz och rock. De berättade för alla om sin bakgrund på Crazy Loquat Club i Szegerely någonstans i Balkan. Samhället finns dock inte på någon karta och knappast klubben heller. Alla hette Mustapha i efternamn och sade sig vara släkt, men flera av förnamnen, Hijaz, Houzam, Sabah…, var som en händelse också namn på tonserier i de arabiska maquamat-skalorna.

 

Musiken var gränslös, det här var ju några av grundarna till världsmusiken, ofta balkaninspirerad men med många utvikningar – Latinamerika, Japan, Israel, Spanien, och sångtexter på en mängd språk, dock inte svenska.

 

Den första skivan, en mini-LP inspelad i ett tomt badhus, släpptes 1985 och den sista kända inspelningen gjordes 1991. Däremellan kom ännu en mini-LP och tre fullängdare (de sistnämnda finns även som cd – se diskografi). Men drömmen och myten finns kvar. 1991 släpptes en samlings-cd med singlar och udda inspelningar, 1996 en digital utgåva av de första två vinylplattorna: Bam! Big Mustaphas play Stereolocalmusic.  

 

Basisten och lillebror Sabah Habas Mustapha, som sedan gruppen slutade gjort några egna rätt mediokra skivor i Indonesien, har nu samlat ihop till ännu en skiva med den pessimistiska titeln Play musty for me (musty = instängd, ovädrad, unken, möglig, förlegad).

 

Tre låtar är inspelade på Fasching Club i Stockholm 1989 (att jag inte var där!). Resten är från -84-94 (den nyaste med Sabah + Hijaz som enda originalmedlemmar). Rumänsk-ungerska Maromures Zydeko, spelad som den skulle låta i Louisiana, är bara en i mängden av typiska 3M3-låtar. Stilbrott är deras vurm. Några låtar finns i andra versioner förut, men det mesta är nytt.

 

Ljudkvalitén varierar, några spår verkar vara amatörinspelade ute i publiken, men spelglädjen lyser och valspråket ”Forward in all directions” behöver ingen tvivla på. Det låter definitivt inte förlegat instängt mögel utan vällagrad saftig världsost. Ryktet går om en återförening. Jag håller tummarna.

 

3Mustaphas3 – Play musty for me (Kartini Kart 7 (fast lustigt nog står det Kart 6 på själva skivan)).

 

Ulf Torstensson (Lira + Norra Västerbotten 2001)