En sommar andra halvan av åttiotalet hörde jag en fantastisk låt i bilradion. Det var Torbjörn Säfve som i sitt sommarprogram spelade ”Starehe Mustapha” av gruppen 3Mustaphas3. Jag ringde faktiskt upp honom och fick skivnumret, men först flera år senare lyckades jag hitta en skiva med gruppen på Multi-Kulti i Stockholm. Efterhand har samlingen växt.

 

3Mustaphas3 är en märklig grupp. De spelar en musik som är svår att beskriva. Det är oklart riktigt vilka de är. På skivorna påstår de sig vara släkt men jag vet inte om jag tror på det. Alla heter i alla fall alla Mustapha i efternamn och bär gärna fez. Familjen härstammar från Szegerely som inte finns på någon karta.

 

Musiken kan klart kallas världsmusik och även om den ofta bottnar i orienten, kan den göra vida svängar. En låt som börjar med ett turkiskt zurna-oljud, övergår till en övertöntig Country & Western på japanska, solo med känsla av Tijuana brass men marockanska harmonier (i baktakt) och avslutad på bredaste amerikansk sydstatsdialekt är typisk 3Mustaphas3.

 

Gruppens senaste skiva 1991 var en samling av singlar och remixar med bara två nya låtar men legenden lever kvar. Rapporter på internet berättar om gruppens medlemmar men det verkar mest vara ”lillebror” Sabah Habas som är aktiv, och har gett ut ett par CD (varav jag även recenserat Jalan Kopo).

 

Deras första skivor var två mini-LP som kom 1985 och -86 på vinyl och har varit svår att få tag på. Nu har de emellertid givits ut tillsammans med två hittills icke utgivna låtar på en samlings-cd – ”BAM! Big Mustaphas play Stereolocalmusic”. På den finns också en icke trovärdig Mustapha-biografi.

 

Frågan är om jag inte tycker bäst om den nygamla skivan. På de senare har de en del hyss som remixar av gamla låtar, som blir rätt tjatiga. De tidiga inspelningarna var mer traditionella, men redan från början helt respektlösa. Lyssna på Uncle Patrel Mustapha när han berättar historien om den dansande björnen; hans engelska är helt obegriplig men nerven går inte att ta fel på! Musiken kommer från Rumänien, Kenya, Libanon, Cap Verde mm. Även flera klezmerlåtar ingår.

 

Den första mini-LPn är enligt omslaget inspelat live i ett numera rivet badhus i Bath, England. Intressant och något fuktig akustik. Den andra är en dokumentation av en turné till Tyskland, där gruppen verkar ha ett av sina starkaste fästen. Här tillkommer medlemmar som Kemo Mustapha och den skönsjungande ”systern” Lavra Tima Daviz Mustapha, som gör några av de bästa spåren även på senare skivor. Sist kommer ett par tidigare ej utgivna bonusspår från swimmingpool-sessionen, som också håller klassen.

 

3Mustaphas3 håller fanan högt och följer sitt valspråk: ”Forward in all directions” (som även blivit Liras)! Hoppas de kan samlas till en ny inspelning snart..

 

Bam! Big Mustaphas play Stereolocalmusic (Globe Style CDFEZ 005)

 

Diskografi (urval)

Shopping (CDORB 022) 1987, Heart Of Uncle  (CDORB 043) 1989, Soup Of The Century  (CDFEZ 004) 1990, Friends, Fiends & Fronds (CDORBD 070) 1991.

 

Ulf Torstensson (Lira -97)

 

Ny samlingsskiva 2001! Play Musty for me.