Socker och grädde

 

Ibland känns det som om svenska folkmusiker som når ut – hörs i P4, syns i vanliga skivaffärer – räknas som mindre värda i de inre kretsarna.

 

Jag måste erkänna att jag haft fördomar mot Åsa Jinder – för ung (då), för söt och för PR-begåvad (fortfarande). Så när hon vågade ge ut en skiva som parafraserar på klassikern Jazz på svenska blev jag lite skeptisk. Men redan första spåret fick mig på andra tankar.

 

Stefan Nilsson har faktiskt Jan Johanssonska kvaliteter i sitt pianospel, och Georg Riedel spelar som en gud, utan att upprepa sig ens i den enda låten som förenar skivan med Jazz på svenska – Visa från Utanmyra. Båda tar plats med egensinnigt spel medan Thuva Härdelin sekonderar mer diskret på fiol.

 

Fyra sånger, varav två med underbara texter av Åsa själv, framförs av CajsaStina Åkerström, Stefan Sundström och Margareta Jalkéus. De hittade snabbt sin väg ut i etern i flera kanaler. ”I väntan på dig” gick rakt upp på Svensktoppen och har väl inte undgått någon. Det är inte många folkmusiker som har den uppbackning som finns bakom denna skiva. T.o.m. reklamsnuttar i TV.

 

Åsa Jinders spel är fint om än lite gulligt och medhårs, låtvalet bra med både egna kompositioner och andras. Det är roligt att höra nyckelharpa inspelad med så fin ton. Och skivan lyser av musikalitet.

 

Så trots att jag brukar föredra kryddning av salt och chili, och det här snarare är smaksatt med socker och grädde, kan jag inte låta bli att gilla den här plattan. Den har förutsättningar att bli en klassiker liksom förebilden. Och guldskivor är inte rutin i folkmusikbranschen. Jag hoppas fler fördomsfulla än jag lyssnar på den.

 

Åsa Jinder – Folkmusik på svenska (Virgin 810373 2)

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2001)

___________________________________________________________________________________ 

 

På Åsa Jinders hemsida finns mer information och även musikexempel

 

Recension av Åsa Jinder i Skellefteå 020131