Afrikaner utan elsladd

 

Jag har tidigare skrivit om bolaget World Music Network och deras samlingsskivor med världsmusik. Bolaget ger också i samarbete med Amnesty ut en underserie.

 

Den kallas Unwired med ”wire” i den dubbla bemärkelsen elsladd och taggtråd. Unwired Africa innehåller alltså enbart icke-elförstärkt musik och en del av intäkterna går till att stödja Amnestys arbete. I ett utförligt texthäfte berättas om musiken på de 14 spåren. Här finns gammal vrålsvängande dansmusik med sångerskan Setonia från Sudan och en mer entonig mbira (tumpiano)-ensemble från Zimbabwe.

 

En latinskklingande vals från Cap Verde ger ledtrådar till musiken i Västindien. Afel Bocoum är Malis gitarrblueskung när han inte jobbar med att utveckla landets konstbevattning. Tarika från Madagaskar har tagit upp en gammal sångtradition som slagit även i Väst. Sist får vi ett pianospår med den sydafrikanske jazzgiganten Abdullah Ibrahim (Dollar Brand). Sålunda en fullmatad samling med ett brett och välgjort akustiskt urval från hela afrikanska kontinenten.

 

Unwired Africa / World Music Network (RGNET 1062 CD)

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2001)

 

Se även Unwired från hela världen (-99)