Samlingsplattor har ofta gjort mig besviken. Vad som skulle ha kunnat vara ett fräckt urval av låtar som sticker ut blir ofta en slätstruken soppa av vad skivbolagen tror är lättsmält. Men det finns undantag.

 

World Music Network är ett bolag som specialiserat sig på världsmusiksamlingar som här i en produktion i samverkan med Amnesty presenterar ett riktigt pärlband.

 

Bredden är stor i de 15 spåren, från latinamerikanska rytmer över flamenco, japansk Taikotrumma, finsk kantele och skotsk harpa till Oliver ”Tuku” Mutukudzi och Baaba Maal som inte lämnar någon tvekan om att bluesen kommer från Afrika. Chava Alberstein med Kletzmatics sjunger som en gud och Shivkumar Sharma spelar santoor (en släkting till hackbrett) till Hariprasad Chaurasias indiska bambuflöjt.

 

Jag trodde jag hade viss koll på den här musiken men här vimlar av positiva överraskningar. Den enda jag inte blir helt begeistrad i är Toumani Diabate men det beror nog på att jag är för insnöad på hans senaste album New Ancient Strings. Som helhet dock ett läckert smörgårdsbord istället för soppa.

 

Unwired / World Music Network (RGNET 1023 CD)

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –99)

 

Se också den nyare Unwired Africa.