Småstökig charm

 

Efter flera års frånvaro från den svenska musikscenen dyker Peter Bryngelssons Urban Turban upp igen med sin typiska småstökiga stil.

 

De som gillar den här musiken, med rötter i både flower power och orienten, är ofta helt frälsta, de som tycker illa om den avskyr gruppen. Tonerna berör. I somras sågs de bl.a. på Urkult vid Nämforsen, i höstas hördes de på ljudspåret till filmen Vingar av glas och nu har de släppt en ny skiva.

 

Tidigare har de ofta gjort covers på sitt alldeles eget vis. En favorit har varit bluesmannen John Mayall. På nya skivan är det bara egna kompositioner, och nu är det inte bara Bryngelsson utan även Mikael Svanevik och Ulla Wrethagen som skriver. Det är för övrigt de tre som finns kvar av den ursprungliga gruppen, som bytt medlemmar en hel del genom åren. Ulla fortsätter spela på sin märkliga ”Chapman stick bass” som ser ut som en bräda och spelas bara med vänster hand (nej då, se nedan).

 

Spretigt har det alltid låtit om Urban Turban, det är en del av bandets charm, men den här skivan känns för mig som den mest sammanhållna. Kanske har den mindre sättningen på bara fem personer bidragit – i alla fall tycker jag det här är deras bästa skiva hittills. Ibland låter det -60-70-tal, lite Beatlesharmonier. En del kunde vara fångat på arabiska kortvågsradion medan annat låter som bara Urban Turban gör. Läckert tycker jag. Men jag saknar Pelle Lindströms härliga röst från tidigare skivor.

 

Urban Turban – Codes of love (Dos Records DR 004/MNW). Peter Bryngelsson: cümbüz, bouzouki, keyboard, kantoloud, slide, sång, Mikael Svanevik: trummor, darbouka, sång, keyboards, Najraoui Abdelghani: slagverk, sång, Ulla Wrethagen: Chapman stick, sång, Pelle Bolander: fiol. Gäster: Zya Aytekin: ney, zurna, Bobby Ringström: elbas.

 

Förra skivan var Overtime 1996.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2001)

  

Tillägg: Jag fick ett brev 010701 om Chapman Stick med ett förtydligande:

 

Ville bara påpeka att Chapman Stick spelar man i allmänhet med bägge händerna, eftersom det går ut på att alla fingertopparna "slår" strängarna mot bandstavarna. Om du har sett Urban Turban så kanske det såg ut som om Ulla spelade med bara vänster hand - vänsterhanden spelar i basregistret och hon fyller väl först och främst basrollen skulle jag tro.

 

Mvh Anders Göran