Dansk klezmer i kvadrat

 

 

 

 

Mazel är en dansk klezmerkvartett, som på sin skiva tagit med Östblockets sångerska Sofia Berg-Böhm som gäst. Välspelat, mest traditionella låtar. Sofia får mer utrymme för sin fina sång än i Östblocket. Bäst är de långsamma låtarna, de snabba låter lite ansträngt och blir gärna hetsiga utan känsla.

 

En diffus saknad när jag hör Kandels Night in the Garden of Eden får mig att sätta på samma låt med min klezmer-referens Kroke. Och där finns det – svärtan och vemodet, som också skiner igenom även i de snabba låtarna. Mazel hör till de bästa i skandinavisk klezmer men har ännu en del att lära både om sorg och om glädje.

 

En annan dansk klezmergrupp är Klezmerduo, som, som namnet antyder normalt består av två personer, Henrik Bredholt på sopransax och dulcimer och Ann-Mai-Britt Fjord på accordion. Båda sjunger också med den äran. Kombinationen dulcimer/accordion är spännande och inte så vanlig.

 

Inför inspelningen av denna deras andra skiva har de dessutom knutit en violinist, en basist och en trombonist till sig på vissa låtar, vilket torde leda till mer samarbete framöver. Resultatet är nämligen ypperligt. Den här gruppen har hittat ända längst ner i djupet av klezmern och kan verkligen förmedla dess känsla utan att det blir varken sentimentalt eller överhurtigt. Bland det bästa jag hört i genren!

 

Mazel - Mazel Tov! (Kuchek Records KR-MZ 0101)

 

Klezmerduo - Itzik Spitsik (Inter Music LC 2326)

 

En bra samlingsskiva för den som är intresserad av klezmer finns utgiven av Rough Guides

 

Ulf Torstensson (Lira 2002)