Under vårvintern turnerade gruppen Quilty i Västerbotten med sin keltiska musik. De har tidigare gjort en skiva som duo men på den senaste – I’m here because I’m here – är även den nye medlemmen Esbjörn Hazelius med på fiol och sång. Det är för övrigt samma Esbjörn som hördes på Sofia Karlssons nya skiva. Han kompletterar originalmedlemmarna Gideon Andersson och Dag Westling väl. Vid inspelningen medverkade även en basist på hälften av spåren.

På skivan står ofta sången i centrum, men även instrumentala låtar finns i en väl avvägd blandning – och det är suveräna sångare och instrumentalister som hörs. Arrangemangen är sparsmakade, även om gruppen ibland förstärker intrycket genom att dubba flera spår per musiker, t.ex. tin whistle och banjo eller bouzouki och bodhran. Vilket uttryck man kan få i den skenbart enkla handtrumman bodhran! För den som uppskattar irländsk folkmusik är den här skivan bara att rekommendera.

 

Quilty – I’m here because I’m here. Dag Westling: banjo, tin whistle, low whistle; Gideon Andersson: bouzouki, mandolin, gitarr, bodhran, bas; Esbjörn Hazelius: fiol, samtliga även sång. Som gäster även Staffan Lindfors, bas, m.fl.

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2002)