Ännu en ung folksångerska har gjort entré: Sofia Karlsson började sjunga med veteranerna i Groupa för några år sedan. Nu har hon släppt sin första skiva i eget namn.

 

Med sig har hon en liten skara musikanter, där Esbjörn Hazelius (som f.ö. nyligen var i Skellefteå med gruppen Quilty) drar tyngsta lasset på cittern, fiol och inte minst stämsång. Även Leo Svensson på cello och Harald Haugaard på fiol och viola gör starka insatser. Johan Hedin är också med på ett hörn, vilket brukar borga för kvalitet.

 

Och det är en mycket vacker skiva man gjort, fylld av klarhet, frid och stillhet, även om både sorg och bitterhet finns i texterna. Materialet är både folksånger och sakrala melodier – I denna ljuva sommartid finns faktiskt med i två versioner. Olika melodier, båda lika betagande. Som fågelen, med stämspel på cello och viola är oerhört vacker och à capella-duetten med Esbjörn Hazelius på Alida Grönlunds Om dagen så skön att det går kalla kårar efter ryggen.

 

Mycket konsekvent genomfört således. Möjligen skulle jag ha önskat mer variation – kanske lite dans, glädje, rentav ilska skulle ha gjort den ännu bättre. Kanske.

 

Sofia Karlsson – Folk Songs (Amigo AMCD 748). Sofia Karlsson: sång, härjedalspipa, trätvärflöjt; Esbjörn Hazelius: cittern, sång, violin; Harald Haugaard: violin, viola; Leo Svensson: cello; Johan Hedin: tenornyckelharpa.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2002)

 

 

Nästa skiva blev Svarta Ballader 2005 med tolkningar av Dan Andersson.